Weekendresa till Amsterdam i januari

Mitt första inlägg här på bloggen handlar om årets första resa som jag gjorde till Amsterdam tillsammans med min syster Sofia. Initiativet till resan kom från min syster Sofia. Hon föreslog att vi skulle åka på en förlängd weekendresa någonstans och slutligen blev valet Amsterdam! Jag hade besökt staden en gång tidigare år 2010 när jag var på interrail, men jag kan inte säga att jag kom ihåg särskilt mycket av staden.

Weekendresa till Amsterdam

18.1.2018

Välkommen till Amsterdam!

Jag och Sofia hoppade på flyget till Amsterdam på torsdag morgon och landade på Amsterdam-Schiphols flygplats 2,10 h senare. Till vår förskräckelse märkte vi att våra Visa electron kort inte fungerade. Korten fungerade varken i en butik eller då vi skulle köpa tågbiljett för att åka till centrum. TIPS! Ifall du åker till Amsterdam kan det vara bra att veta att visa electron kort inte fungerar på de flesta ställen i Amsterdam. Större affärer är dock undantag. Cash is king!

För 5,20 euro kom vi på 15 minuter fram till Amsterdams centralstation. Så fort vi gick ut från stationen möttes vi av ett moln av gräslukt, välkommen till Amsterdam! Från en ”kiosk” utanför stationen köpte vi en ”multiday-pass”. Med den kunde vi under 3 dagars tid åka så mycket spårvagn och buss som vi ville. TIPS! Man kan även köpa en ”Travel card” som även inkluderar tågresa till och från flygfältet. Den är dock dyrare jämfört med att köpa biljetterna skilt.

Vi hade bokat rum på ett hotell som var lite utanför centrum i Oud Zuid . Istället för att direkt ta spårvagn till hotellet började vi gå längs med Damrak gatan för att hitta en restaurang. Det fanns många hamburgare restauranger, men vi var inte sugna på hamburgare. Vi kollade på priserna på kinesiska restaurangers menyer och blev förvånade av att prisnivån var samma som hemma i Finland! Eftersom vi ville äta något billigt så det blev ”wok to go”! ingen kulinarisk upplevelse precis, men vi blev mätta. Eftersom vi redan hunnit till centrum bestämde vi oss för att ta hjälp av Google maps och fortsätta vandra mot hotellet. Jag gillar att vandra omkring i nya städer, känna av atmosfären, förundras över allt nytt och fritt kunna stanna där man vill. Man ser så mycket mera då man promenerar jämfört med om man t.ex. åker spårvagn.

Boende på Hotel Verdi

Med sina 165 kanaler och 1600 broar kallas Amsterdam inte utan orsak för Nordeuropas Venedig. Bland dessa kanaler och små snarlika vägar är det väldigt lätt att tappa bort sig. Vi lyckades dock navigera oss fram till vårt hotell, Hotel Verdi, som låg nära museum – området.

När vi bokade hotellet önskade jag att vi skulle få ett rum ”så högt upp som möjligt”. Det innebar att vi för att ta oss till vårt rum på högsta våningen måste klättra upp för 3 långa och branta (alltså väldigt branta!) trappor. Husen i Amsterdam är generellt sätt väldigt smala och höga. Detta beror på att folk måste betala skatt utifrån fasadens brädd mot gatan, och därmed blev det såklart populärt med hus med en smal gatufasad. I den innersta stadsdelen är medel brädden på husen faktiskt bara 10-12 meter!

Fre 19.1.2018

Besök på vaxmuseet

Nästa dag började vi dagen med frukost på hotellet. Sedan åkte vi spårvagnen till centrum för att kolla utbudet i klädbutikerna. Vi gick längs med Nieuwendijk som verkade vara den gata där de flesta klädbutiker finns. När vi kommit till ändan av gatan och till Dam-torget gick vi till vaxmuseet Madam Tussau som ligger vid torget. Vi hade fasat för en lång kö, men konstigt nog var det ingen kö. Att resa utanför säsongstid har helt klart sina fördelar!

Holländska franskisar på lopptorget

Efter vårt besök till museet gick vi till ett café och beställde ostkaka och kaffe. Mätta och belåtna fortsatte vi vandra till Waterlooplein lopptorget. Det var inte många försäljare på Waterlooplein, kanske på grund av årstiden. Men vi passade i alla fall på att köpa Patat. Patat är holländska franskisar som serveras med antingen jordnötsås och majonäs, eller curryketchup och majonäs. Försäljaren berättade att hon lagat jordnötsåsen själv och lät oss prova på den innan vi bestämde oss. Vi kunde ju inte tacka nej, men gott var det! Medan vi åt ville hon ta en bild på oss som hon kunde lägga upp på sin Instagram.

Flowermarket och gluhwein

Vi fortsatte vandra genom Rembarntsplein och vidare till den stora blomstermarknaden Flowermarket, där vi fick se tulpaner i olika färger.

Till sist promenerade vi tillbaka till hotellet. På vägen stannade vi på en bar vid Leidseplein och drack en värmande gluhwein. Självklart måste vi även stanna vid den ökända Amsterdam skylten för att ta en selfie!

Nattliv vid Leidseplein

På kvällen gick vi tillbaka till Leidseplein för att uppleva Amsterdams nattliv. Vi började kvällen med att äta holländsk mat på ”The Blauwe Hollander”. Servicen var riktigt dålig och vi fick vänta länge på vår mat, men maten visade sig vara bra! Vi fortsatte kvällen med att besöka några av de många barerna som finns på Leidseplein, bland annat en jazzklubb med livemusik.

Lö 19.1.2018

De Pijp området och Albert Cuypmarkt

Följande dag gick vi till området De Pijp, där kontinental Europas längsta gatumarknad Albert Cuypmarkt finns. På marknaden kan man köpa allt från frukter och ost till kläder och postkort, och priserna var relativt billiga. De Pijp har för övrigt jämförts med stadsdelen Berghäll i Helsingfors. Området har nämligen under de senaste årtiondena omvandlats från en avskild stadsdel till ett hippt och trendigt område med många caféer och restauranger. TIPS! speciellt längs med Ferdinand Boolstrat gatan finns många mysiga caféer!

Vi hade sett reklam på facebook om ett avokado-café som nyligen öppnat. Men när vi äntligen hittade fram stod det en massa människor utanför caféet och väntade på att komma in. Vi hade inte lust att vänta halva dagen, så vi nöjde oss istället med en bit pizza på en trevlig italiensk pizzeria.

Albert Cuypmarkt.

Planen var att gå till centrum, men när vi efter en stund kollade på kartan såg vi att vi var rätt så långt ifrån centrum. Vi hoppade istället på en spårvagn som tog oss fram till central stationen där vi bytte till en annan spårvagn som tog oss till Anne Franks hus. Eftersom kön utanför huset var lång och ingendera av oss var jätte ivrig på att gå in, så nöjde vi oss med att se huset utifrån.

Anne Franks hus.

”Water color cruise”

Till kvällen hade vi bokat ”Water color cruise”, alltså en ljusfestival kryssning. Kryssningen börjar vid kanalen vid centralstationen. Vi var som tur i tid, för det var massa folk som köade till båtarna och allt var väldigt rörigt. Vi hade förhandsbokat biljetter till en tur som skulle åka kl.18 och i sista stund hittade vi till rätt kö så att vi hann med på turen. Kryssningen var beräknad att ta 75 min, men sanningen var 90 min. Vi åkte längs med kanalerna där artister ställt ut olika ljusobjekt. Det var fint att se och avkopplande att sakta röra sig fram i en båt.

Sista middagen

Efter kryssningen var det dags för resans sista middag. Vi hade inte orkat kolla upp någon restaurang på Tripadvisor, så vi gick till en restaurang som vi första dagen kollat att verkade vara populär. Vi tog båda pasta och var nöjda med vår (näst) sista måltid i Amsterdam!

Sö 20.1.2018

Moco museet – Banksy utställning

Nästa morgon hann vi ännu äta frukost på hotellet innan vi måste packa ihop våra väskor och åka iväg. På vägen till central stationen passade vi ännu på att vara lite kulturella. Vi gick till Moco museet som hade Banksy utställning. Trots att jag inte är någon konst människa tycker jag att utställningen var intressant!

Lyckad weekendresa till Amsterdam

Vi var båda överens om att det var en lyckad resa, även om vi som vanligt skulle ha velat stanna ännu liiite längre. Vi såg ingen sol, men det kändes ändå lite vårigt och varmt med några plus grader. Jag tycker inte att vädret har lika stor inverkan på humöret när man upptäcker en ny stad jämfört med när man är hemma. I en ny stad finns det så mycket nytt och se och göra! Vintern är väl kanske inte den populäraste årstiden att besöka Amsterdam, men det finns helt klart fördelar med att åka utanför säsongen. Vi lyckades t.ex. undvika (nästan) alla köer och folkmassor. Jag kommer definitivt att åka tillbaka till Amsterdam! kanske under våren för att se alla tulpaner och njuta av solen på de mysiga ute-terrasserna.

One Reply to “Weekendresa till Amsterdam i januari”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *