Charternörd eller resesnobb? – Detta är jag!

Eftersom min nästa resa är en charterresa till Gran Canaria har jag funderat mera på det här med charterresor. Jag har märkt att charterresor är något som lätt delar upp folk i två grupper. Det finns charternördarna som tycker att charter är ett bekvämt sätt att resa på och det finns resesnobbar som absolut inte reser charter. Är jag en charternörd eller en resesnobb?

Charternörd eller resesnobb?

Jag gillar att skräddarsy mina egna resor. Redan planeringen av en resa ger mig fjärilar i magen och jag gillar jakten på att hitta de billigaste flygen och bästa (billigaste) boendet. Men trots detta har jag rest charter flera gånger. Främsta orsaken till att jag valt en charterresa har varit att jag genom att köpa en ”sista minuten – resa” har fått flyg och boende till ett förmånligt pris. Generellt sätt blir det ofta blir billigare då man bokar flyg och boende skilt, men när det gäller ”sista minuten- resor” kan man faktiskt få ett riktigt bra paketpris!

Förutom att jag haft flyg och boende fixat har jag annars varit självgående. Jag brukar oftast inte delta i de aktiviteter och utflykter som researrangören ordnar. Jag väljer hellre att utforska stället på egen hand.  Charter behöver heller inte vara = stora hotellkomplex, barnklubbar och all inclusive buffébord. När jag väljer hotell brukar jag välja något av de mera personliga, autentiska mindre hotellen. Jag har aldrig haft all inclusive, utan tvärtom har det ofta varit ett lägenhetshotell där jag har haft möjlighet att själv laga frukost. Lägenhetshotell har sällan överhuvudtaget en restaurang på hotellet. Eftersom jag gillar att gå ut och äta på lokala restauranger och lära mig om en ny matkultur, så passar det mig fint!

Förra hösten gjorde jag en charterresa till Sardinien där jag bodde på ett fint litet lägenhetshotell.

Det där med andra turister är förstås svårt att komma ifrån om man åker till ett populärt turistresemål. Det kommer garanterat att finnas andra finnar/svenskar där. Hotellen på ett charterresemål ligger ofta på områden med flera andra hotell. På området brukar det ofta även finnas turiststråk och restauranger med inkastare, vilket jag kan tycka är en dålig sida med att åka charter. Men vill man se och uppleva mera orörda och autentiska ställen kan man hyra en bil eller hoppa på en lokal buss/tåg och ta sig utanför det mest turistiga området.

Charternörd och resesnobb!

Med andra ord tycker jag inte att man behöver vara starkt för eller mot charter. Det går ju trots allt att resa charter och fortfarande vara resesnobb!

PS.  Som en edit till mitt förra inlägg. Jag HAR faktiskt varit på Kanarieöarna en gång förut. Jag har nämligen varit på Lanzarote för 28 år sedan, vilket även var min första solsemester! Nedan ett litet bildbevis på det.

Borttappad turist. Jag på Lanzarote år 1989.

One Reply to “Charternörd eller resesnobb? – Detta är jag!”

  1. Gillar analysen! Håller med om att det inte behöver vara så svart o vitt. Jag gillar enkelheten i att boka en charterresa eftersom jag sedan igen tycker att det är skitjobbigt att kolla på flyg och hotell och jämföra priser. Men väl framme kan man sedan göra vad man själv vill. Och ifall det skulle råka hända någonting, typ en olycka eller stöld eller något sånt, så är det väl en ganska skön tanke att det finns en finländsk/nordisk reseguide som man vid behov kan kontakta och få hjälp av på sitt eget modersmål 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *