Att se och göra på Gran Canaria!

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter från min resa till Gran Canaria och samtidigt tipsa o vad man kan se och göra på ön! Från början var väldigt skeptisk till att resa till Kanarieöarna, men nu i efterhand kan jag konstatera att Gran Canaria var mera än ett turistparadis!

Gran Canaria – att se och göra

Vår resa började från Helsingfors flygfält och 6 timmar senare landade vi i Las Palmas på Gran Canaria. På 30 minuter tog bussen oss från flygfältet till hotellet.

Första gången all inclusive

Förutom att själva resemålet var något utöver det vanliga var även valet av hotellet det. Jag gillar att bo enkelt och boendet är ingenting jag prioriterar högst då jag reser. Mitt resesällskap denna gång, min pojkvän Edvard,  gillar däremot att bo lyxigt, så plötsligt hade vi bokat rum på ett stort hotell med dessutom all inclusive. Jag tänkte att jag aldrig skulle välja all inclusive då jag reser, men eftersom jag redan valt Gran Canaria som mitt resemål (som jag heller aldrig skulle åka till) tänkte jag att jag för några tior extra kunde gå all in och prova även på detta. Prisskillnaden var i detta fall så liten att det lönade sig bara för frukostens skull. Men visst måste jag medge att det kändes lyxigt att ha en bardisk till sitt förfogande som att man själv kunde fixa drinkar när som helst! eller att kunna beställa en espresso utan att varje gång behöva tänka på hur mycket det kostar.

Syftet med all inclusive är väl egentligen att man inte ska behöva gå utanför hotellområdet, och då man ändå har all mat och dryck ”gratis” på hotellområdet förutsätter det ju att man faktiskt är där för att kunna dra nytta av allt det goda. Jag planerade ju att till största delen tillbringa semestern i en solstol vid poolen (vad annat finns det lixom att göra på Gran Canaria?), men redan efter första dagen bara kröp det i mig att få komma ner till stranden och att få se sanddynerna!

Utsikten från vårt hotellrum.
Jag gilla den tropiska trädgården som fanns på hotellområdet.

Maspalomasöken – mini-Sahara vid havet

Och så blev det. Efter förmiddagen poolhäng gick vi ner till stranden. Det var skönt att gå till stranden lite senare på dagen då solen inte mera gassade på lika starkt och folkströmmen gick i motsatt riktning än vi.

Vi stannade inte vid första solstolarna. Stranden var lång, så vi vandrade längre bort längs med vattnet. Vi slog oss ner i sanden på ett område där det inte fanns solstolar och där Maspalomasöknen började. Inte långt ifrån var vi satt såg vi två män gå omkring, nakna. Vi hade tydligen valt en del av stranden som är så kallad nudistzon/nudistområde. Vi valde dock själva att behålla badkläderna på när vi gick ner till havet för att simma. Det kändes inte som badvatten direkt, men det hör liksom till att simma i havet då man är på solsemester. Det var rätt så blåsigt och vågorna var stora, så trots att stranden är lång grund behövde man inte gå långt innan vågorna sköljde över en. Efter en stund kändes vattnet till och med varmt!

Playa del Ingles.
Jaa äntligen nere på stranden!

Efter att bikinin torkat i solen och det hade blivit en fin kvällsbelysning sprang vi till sanddynerna. Maspalomas sanddynerna är ett ökenområde vid havet och kallas även för mini-Sahara.Namnet kommer från att sanden har blåst hit från Sahara och mera sand kommer till ca 20 ggr/år, vilket kallas för Kalima. Det var första gången jag varit till en öken eller överhuvudtaget sett så stora sanddyner. Det kändes verkligen häftigt! Sanden kändes så varm och mjuk när fötterna sjönk in i sanden och de guldgula sanddynerna sträckte sig så långt man kunde se. Klockan var redan mycket, så det var inte många andra där. Det flesta sanddynerna såg orörda ut, inga fotspår bara alldeles slet sand. Det var ändå tungt att gå omkring i sanden och efter ett tag blev det tungt att gå och det kändes i fötterna.

Ingången till ökenområdet från stranden.

Fyren Faro och den okända botaniska trädgården

Nästa dag var det mulet och därmed inget väder för poolhäng. Efter en lugn morgon tog vi taxi till stranden i Maspalomas för att se den antika fyren Faro.  Fyrens ljus tändes för första gången år 1890. På en hemsida läste jag att fyren var den enda byggnadskonstruktion som fanns efter den långa sandremsan som började där det nuvarande Playa del Ingles ligger och slutade i närheten av Oasis de Maspalomas. Den vägledde ångfartygen som täckte rutten mellan Europa, Afrika och Amerika. Till vår besvikelse fick vi nöja oss med att beundra fyren från utsidan eftersom de höll på att renovera den.

Efter att ha gått längs med stranden åkte vi vidare till en botanisk trädgård. Taxikusken visste först inte vilket ställe vi ville åka till. Till sist förstod han och skrattade sedan och sade att vi är de första kunder han kört till den botaniska trädgården. Och likväl var det väldigt folktomt där, vilket jag tycker är synd. Det var en lugn och fin trädgård och som biolog tyckte jag det var väldigt intressant att se på alla fina växter jag aldrig träffat på förut.

TIPS! Det är billigt att åka taxi inom samma distrikt, men åker man utanför kostar det mera.

Buss till staden Arucas

På tisdag hade vi bestämt oss för att åka till Las Palmas samt till den närliggande staden Arucas där romdestilleriet Arehucas ligger. Buss nummer 30 tog oss på 1 h från Playa del Ingles till Las Palmas för 5,60 euro. TIPS! Google maps föreslog att bli av på Teatro Perez Galdos (Terminal Guaguas Teatro)och det är ett bra ställe att bli av på om man vill gå direkt in till gamla stan, Vegueta. Vill man däremot först gå längs med huvudgatan eller som vi byta buss, lönar det sig att bli av först på nästa hållplats som även är ändhållplatsen, San Telmo (Estacion guaguas). Vi blev i misstag av en hållplats för tidigt och måste gå en bit. På vägen stannade vi på en liten bar/café och beställde varsin espresso och churros, mums!

Vi tog en buss som tog oss nästan fram till Arucas. Bussen åkte inte ända till centrum så vi måste bli av på vägen och gå en bit. Men jag gillar oplanerade saker, det är ofta just dessa man ser mycket på och kommer ihåg bäst. Det var fint att gå längs med den lilla vägen uppe i bergen och jag visste inte att det fanns bananodlingar där!

Besök till romdestilleriet Arehucas

Vi började med att besöka romdestilleriet Arehucas, vars specialitet är honungsrom: Ron Miel. För endast 2,5 euro fick vi en 45 min guidad tur på engelska. Guiden berättade att romkällaren är en av Europas äldsta och inne i bodegorna i trätunnor förvaras det 1,2 miljoner liter rom! Rommen är dock inte så känd utanför Gran Canaria eftersom de exporterar endast 20 %. Det var intressant att lära sig om hur romtillverkningen fungerar och i slutet fick vi smaka på olika sorters rom och likörer som de tillverkat i destilleriet.

Staden Arucas – en annan sida av Gran Canaria

Efter den guidade turen åt vi lunch i Arucas på en lite undangömd restaurang som vi hittade på Tripadvisor. Jag åt en lokala specialitet: friterad fisk med mojo-sås, mycket gott! Arucas var en fin liten stad med färggranna hus, en helt annan värld jämfört med turistorterna i söder.

Den färggranna huvudstaden Las Palmas

Efter vårt besök i Arucas åkte vi buss tillbaka till Las Palmas. Efter att ha gått in i den första butiken insåg vi dock att vi inte hade tillräckligt med pengar med oss för att shoppa… vi gick längs med Calle Triana, som är huvudshoppinggatan och åkte sedan tillbaka till hotellet.

Huvudgatan Calle Triana

Jag ville verkligen tillbaka till Las Palmas, delvis för att shoppa men även för att se gamla staden. Så nästa morgon tog jag bussen tillbaka (den här gången hade jag både kontanter och bankkort).Det var skönt att vara framme så tidigt på morgonen för det var välidgt folktomt på gatorna och i butikerna. Lite senare började det komma mera folk och då flyttade jag mig till gamla stan. Jag blev förvånad över hur fint det var med alla gamla byggnader och färggranna hus!

Bio på Moonlight Cinema i Meloneras

På kvällen samma dag gick vi på Moonlight Cinema som finns i Meloneras. För 15 e fick vi se på film i en egen soffa under stjärnhimlen. Det gick även att beställa pizza, snacks och dricka, riktigt mysig aktivitet!

Jeepsafari uppe i bergen

Till torsdag hade vi bokat Jeepsafari. Det finns olika researrangörer men vi bokade via OK Gran Canaria. Jag var lite skeptisk först eftersom jag allmänt inte gillar att göra saker i grupp. Vi hade ändå otrolig tur eftersom det endast var två bilar och vi var ensamma i vår bil då två andra backade ur i sista stund. Vi åkte uppe i bergen och det var fint att se naturen på så nära håll.  Naturen på Gran Canaria är väldigt karg och består mest av olika kaktusarter och buskar som på långt håll liknar broccoli.

Broccoli-buskar

Kort stop i en liten by

Vårt första stopp var i en liten by uppe i bergen där vi gjorde en kort paus för att dricka kaffe och vandra omkring innan vi åkte vidare.

Älskar dessa gamla och färggranna byggnader!

Utsiktsplatsen Presa de la Sorruedo

Nästa gång stannade vi vid utsiktsplatsen Presa de la Sorruedo. Där fick vi beundra det vackra landskapet som bestod av en sjö omringad av palmer och berg (även om vattnet inte var lika turkost som på vykorten).

Lunch på El Mirdor de Tunte

När vi sedan fortsatte vår färd en bit norrut förvandlades naturen plötsligt till en tallskog. I Tirajana växer nämligen den kanariska tallen som endast växter på Gran Canaria. Till skillnad från den tallart som växer i Finland har den kanariska tallen betydligt längre barr. Barren blir mellan 15-30 cm långa. Vi stannade på restaurang El Mirador de Tunte för att äta lunch. Det var ett lugnt ställe med en fantastisk utsikt över bergen!

”De tusen palmernas dal”

Efter bara några minuter från lunchstället passerade vi byn Fataga som ligger i ”de tusen palmernas dal”. Jag hade dock förväntat mig betydligt mera palmer än det verkade vara. Det skulle säkert vara fint att vandra nere i dalen.

Guppig färd längs en smal grusväg

Den asfalterade vägen byttes ut mot en smal slingrande grusväg. Det var en väldigt skakig färd och vid ett skede öppnades till och med bilens bakdörr. Jag var rädd att bilen skulle slinta av vägen och falla ner för stupet…. Vi klarade oss ändå helskinnade och innan vi kom ut på stora vägen igen stannade vi för att titta närmare på växterna. Jag lyckades gå så nära en kaktus när jag fotade att jag fick piggar både på telefonen och på magen… så ett tips är att hålla lite avstånd till kaktusarna.

Rekommenderar jeepsafari!

6 timmar senare från det att vi började turen återvände vi till hotellet. Jag kan absolut rekommendera jeepsafari för den som vill se mera av naturen på Gran Canaria. Turen kostade 50 euro (inkl. lunch) och var väl värd pengarna!

Puerto de Mogan – en stor besvikelse

Sista dagen hyrde vi en bil. Bokningen gick väldigt smidigt. I hotellets lobby fanns en Avis automat via vilken man kunde boka en bil och nästa morgon hämtade de bilen till oss den tid vi önskat. Vi åkte först till Puerto de Mogan som jag på flera ställen har läst att är en ”charmig pittoresk fiskeby” som man absolut måste se om man är på Gran Canaria. Jag hade väldigt höga förväntningar men blev otroligt besviken. Hela stället kändes som en enda stor turistfälla. På fredagar finns det en stor marknad i byn. Det kryllade av turister och marknaden var långt ifrån lokal. På marknaden sålde de bara turistskräp: fejk märkesväskor, plastsmycken och kläder. Efter att ha druckit en espresso vid hamnen åkte vi fort därifrån.

Planen var att åka till en stor matbutik, men eftersom det var påskfredag var nästan allting stängt.  Vi fick istället nöja oss men en liten Spar butik där vi dock hittade vad vi ville ha: mjukost, mojo-sås och bananer.

Jag skulle ha velat simma i havet en sista gång. Det var dock så blåsigt på stranden så jag fick nöja mig med ett dopp i poolen istället. Jag läste senare att den hårda blåsten tydligen berodde på att det just nu var Kalima.

Att se och göra på Gran Canaria

Man kan säga att jag hade både rätt och fel om Gran Canaria. Playa del Ingles och de övriga turistorterna på södra delen av ön bekräftade mina fördomar om Gran Canaria. Vår kusk på Jeepsafarin berättade att San augustin var den första ”turiststaden”. Staden byggdes på 1960-talet, främst för svenska turister. I och med att turismen ökade började området expandera. Playa del Ingles som ursprungligen bestod av tomatodlingar byggdes full med hotell.

Hotellet vi bodde på tycker jag har vissa likheter med en Sverige kryssning; mycket folk och skrikande ungar, fulla finnar, kaosaktig buffé och midnight-show varje kväll. Denna typ av boende är inte för mig och jag tror inte att jag kommer att hitta mig på ett motsvarande stort hotell med all inclusive förrän jag är pensionär.

Gran Canaria – mera än ett turistparadis

Las Palmas och Arucas visade däremot en annan sida av Gran Canaria som jag inte visste existerade och det överraskade mig positivt! Jag blev även väldigt imponerad över Maspalomasökenen och av naturen uppe i bergen.

Till motsats till vad jag från början trodde, så finns det alltså mycket att se och göra på Gran Canaria utanför hotellområdet! Därmed kan jag konstatera att Gran Canaria är mera än ett turistparadis.

3 Replies to “Att se och göra på Gran Canaria!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *