Weekendresa till Barcelona

Eftersom jag ännu har årets sommarsemester framför mig, så tänkte jag passa på att skriva om förra sommarens weekendresa till Barcelona tillsammans med min kompis Ida. Orsaken till att vi valde just Barcelona som vårt resemål var att vi endast hade några dagar på oss och gärna ville kombinera solsemester med storstadsliv. Barcelona var dessutom ett ställe som vi båda alltid velat åka till!

I det här inlägget kan du läsa om min resa till Barcelona och få tips på vad du kan se och göra under en förlängd helg i Barcelona!

Weekendresa till Barcelona

Obligatorisk flygplansbild

21.7.2017

Förmånligt boende i en air bnb lägenhet

De flesta av mina resor utgår från Helsingfors, men denna gång åkte vi från Stockholm. Efter 3,25 h flygresa landade vi i Barcelona. Från flygfältet åkte vi vidare med flygfältsbussen till stadsdelen Eixample där vårt boende var. Hostellen och hotellen var både väldigt slutsålda och priserna var dyra, så vi hade bokat boende via Air bnb. Vi hyrde ett rum i en lägenhet som ägdes av ett svenskt par. Stadsdelen är belägen i utkanten av centrum och består mest av flerbostadshus och är stadens mest tätbefolkade stadsdel. Här finns dock katedralen Sagrada Familia som vi bodde bara några kvarter från.

Vi kom fram i början av kvällen och begav oss genast ut för att utforska närområdet och äta middag!

Första måltiden, äkta spansk paella!

22.7.2017

Badstränder – rekommenderar Platja de Montgat 

Nästa dag började vi dagen med frukost på balkongen innan vi drog till stranden. Barcelonas kust är lång och längs med den finns flera badstränder. Barceloneta är kanske den av turister kändaste stranden antagligen pga. dens centrala läge. Vi fick tips av våra värdar att ta tåget till stränderna som ligger längre bort från centrum, eftersom dessa tenderar att vara mindre överbefolkade.

Balkongfrukost.
Fin spansk arkitektur!

Vi steg av tåget vid Montgat Nord och gick till stranden Platja de Montgat som låg precis bakom tågstationen. Det kändes inte som att det var särskilt folktomt på stranden, men vi insåg dock senare efter att ha besökt Barceloneta att det faktiskt var det… Efter att vi solat och badat klart gick vi längs med den fina strandpromenaden till nästa tågstation, Montgat, varifrån vi tog tåget tillbaka till lägenheten för att fräscha upp oss.

Montgat tågstationen.
Känslan när du är på väg ut på en strand du aldrig besökt förut!
Platja de Montgat.

Tapas och den magiska fontänen Montjuic

På kvällen gick vi ut för att äta tapas och sangria! Vi hade för oss att tapas skulle vara små förrätter, men dessa visade sig vara stora portioner! Så efter att vi ätit upp förrätten skulle vi inte mera ha orkat med vår huvudrätt…

Manchego-ost, franskisar, bläckfiskringar, svamp…så mycket mat!

Efter middagen gick vi för att se den magiska fontänen Montjuic. Fontänen är upprättad år 1929 och sommartid visas en häftig vattenshow varje helg. En häftig upplevelse och absolut värt ett besök!

23.7.2017

Sagrada Familia

Nästa dag gick vi tillbaka till Sagrada Familia. Vi skulle ha velat gå in och titta, men kön var alldeles för lång. Istället åt vi tapas på en av restaurangerna längs med Aveny – Avinguda de Gaudi.

Sagrada Familia – som för många är symbolen av Barcelona. Trots att byggandet av katedralen påbörjades år 1882 är kyrkan inte än idag färdigbyggd.
Avinguda de Gaudi.
Patats bravas och friterad äggplanta, även dessa tapas var stora nog för att ätas som huvudrätt!
Sjukhuset – Hospital de Sant Paul.

Linbana upp till berget Monjuic

Sedan gick vi tillbaka till samma ställe som vi varit på kvällen innan, till foten av berget Monjuic. Vi åkte linbana 750 m ovanför marken upp till berget där det finns ett stort parkområde och varifrån det är en fantastisk utsikt över Barcelona!

På kvällen blev det åska och regnet öste ner, så det blev balkong chill och take away mat.

24.7.2017

La Rambla och gamla stan

Sista dagen i Barcelona begav vi oss ut för att utforska hjärtat av staden. Vi gick ner till hamnen längs med Barcelonas antagligen mest kända gata –  boulevarden La Rambla med flertal kiosker och uteserveringar. Ibland vek vi in på de små sidogatorna som leder in till Barcelonas äldsta stadsdel – Barri Gotic/Ciutat Vella dvs. gamla stan.

Placa reial i gamla stan där det bl.a. finns flera uteserveringar.
Kolumbus monumentet – Mirador de Colom hittar man i ändan av Las Ramblas.

Hamnen och Barceloneta

Vi ville ännu hinna gå till stranden och simma, så vi gick längs med hamnen till stranden Barceloneta. Det var en längre iväg att gå till stranden än jag hade tänkt mig. Väl framme förstod vi att stranden vi varit till först dagen faktiskt var väldigt folktom och lugn jämfört med denna. På Barceloneta var det mycket folk (främst från norden) och i fick verkligen leta för att hitta en ledig plats åt oss. Till skillnad från den mjuka gula sanden på Platja de Montgat och det klara turkosa vattnet var sanden här smutsig och vattnet såg grumligt ut, men vi fick i alla fall sola oss och doppa oss i havet en sista gång under resan!

Om man promenerar längs med hamnen kommer man fram till stranden Barceloneta.

Sista måltiden

Sista kvällen åt vi middag tillsammans med Idas kompis och hennes vän. Maten var faktiskt väldigt god! Vi avslutade kvällen på en bar som visade sig lite över vår budget, så jag och Ida delade på en drink… På hemvägen stannade vi ännu för att beundra Gaudis verk Casa Battlo.

Gaudis Casa Battlo.

Rekommenderar en weekendresa till Barcelona

Likt flera andra blev även jag förtjust i Barcelona och kommer definitivt att åka dit igen! Air bnb boendet var ett förmånligt och bra alternativ, men i och med att vi inte bodde i centrum blev det lite bråttom med att både hinna vara på stranden och att se staden, så nästa gång satsar jag nog på att se mera av gamla stan. Denna gång  missade vi även ett besök till Gaudis Parc Guell eftersom man tydligen måste boka biljett på förhand då de bara tar in en viss mängd folk per gång och per dag. Men det är alltid bra att ha orsaker att åka tillbaka! Hasta luego!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *