5 saker jag lärt mig av att resa

Förutom att resande är roligt är det även väldigt lärorikt (förutsatt att man inte åker på en all inclusive resa utan att lämna hotellområdet). Jag försöker alltid resa så lokalt som möjligt (bo på mindre lokalägda hotell, äta på lokala restauranger etc.), delvis för att jag ska lära mig så mycket som möjligt om landet och kulturen.

Men förutom den yttre resan kan man även lära sig mycket om sig själv genom att resa. Resandet kan ofta innebära att man måste ta klivet ut ur sin bekvämlighetszon och det är just då när man vågar utmana sig själv som man lär sig mest om sig själv och växer som person.

Nedan har jag listat 5 saker som jag har lärt mig av att resa.

Saker jag lärt mig av att resa

1.Var cool

Förut stressade jag upp mig om saker inte gick som planerat eller om jag inte visste hur saker fungerar. Resande har lärt mig att behålla lugnet, saker ordnar sig alltid. Man är dessutom sällan helt ensam, det finns alltid någon person att fråga om hjälp.

2. Lyssna till ditt hjärta

Det kan låta klyschigt, men jag tror att det är viktigt att ibland bara lyssna till sitt inre och våga låta sig ledas av sin magkänsla. Mångas liv styrs av tidtabeller och det förutsätts att vi konstant ska vara anträffbara. När man reser kan det vara bra att prova på att stänga av mobilen, strunta i planerna och se vad dagen för med sig. När man reser har man ju faktiskt ofta både tid och möjlighet för detta. Jag brukar ofta skriva upp ställen jag vill se och saker jag vill göra, men försöker inte mera hinna med allt. Jag har lärt mig att det är mera värdefullt att spendera längre tid på ett ställe man gillar och ta tag i chanser som dyker upp än att följa sin plan och försöka hinna se och göra allt. Mina bästa upplevelser har varit oplanerade och spontana och de finaste platserna har jag ofta hittat då jag gått vilse.

3. ”Enjoy the little things, because one day you will look back, and realize they were the big things”

När vi är hemma är det lätt att ta saker för givet som t.ex. familj och vänner. På mina längre backpacking resor har jag ofta tänkt tillbaka på fina stunder jag haft med vänner och familjen. Jag har även lärt mig att uppskatta rent vatten och möjligheten att få röra sig fritt i naturen.

4. ”Collect moments, not things”

När jag har rest men en ryggsäck på ryggen några månader, har jag insett hur lite saker jag verkligen behöver. Värdet för materialistiska saker har minskat i min värld. Kläder, skor, smycken, nästan allting går att ersätta, men nya upplevelser och möten med människor är oersättliga och betydligt mera värdefulla jämfört med materialistiska saker.

5. Perspektiv

Det är lätt att ta saker för givet och anta att saker fungerar på samma sätt som hemma. När man ser mera av världen och träffar folk från olika ställen i världen förändras och vidgas synen på världen. Resande öppnar ögonen och ger perspektiv på saker. Vårt sätt att göra saker är inte alltid det ända eller det rätta. Visste du t.ex. att i Kina dricker man aldrig kallt vatten med maten utan varmt vatten?

När jag och min syster Sofia var till Paris första gången hittade vi Montmartre för att vi tappade bort oss. Sedan dess har det varit vårt favorit ställe i Paris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *