Att resa själv – detta har jag lärt mig

Soloresande var något som jag aldrig trodde att jag skulle vilja göra eller klara av, tills jag år 2014 ”tvingades” att resa själv. Planen var att jag skulle praktisera 2 månader i Panama, men på grund av olika orsaker valde jag att avbryta praktiken efter 1 månad. Istället reste jag runt 1 månad själv i Centralamerika och den månaden blev en av de bästa och lärorikaste månaderna i mitt liv! Jag märkte att det inte var så farligt att resa själv som jag hade trott att det skulle vara, trots att jag inte talade ett ord spanska. När jag två år senare planerade att åka och backpacka 2 månader till Sydostasien och ingen annan hade möjlighet att komma med mig, så begav jag mig ut på min andra soloresa.

I detta inlägg har jag listat upp några saker som jag har lärt mig av att resa själv.

Saker som jag lärt mig av att resa själv

Problemlösning

På resande fot går saker inte alltid som planerat. Ibland uppstår det oförväntade situationer då man tvingas ta snabba beslut.  Att inte ha någon att bolla idéer med kan ibland kännas jobbigt, men jag har i alla fall blivit bättre på att själv komma på lösningar och att tro på mig själv.

På en landsväg i Laos när jag hade problem med att hitta mitt boende.

Att våga ta kontakt med andra människor och våga fråga

Det är något som finländare över lag inte är så bra på, inklusive mig. Men även om man reser själv, så betyder det inte att man vill VARA ensam. Under mina soloresor har jag i alla fall upplevt att det är enkelt att ta kontakt med och tala med andra resenärer t.ex. under bussresor eller på hostel. Klassiska frågor brukar vara ”Varifrån kommer du?” ”Hur länge är du ute och reser?” ”Var har du varit, vart ska du till näst?”. Våga tala med andra och ställ frågor, för det är oftast möten med andra människor som man kommer ihåg bäst och via vilka man får de bästa resetipsen!

När jag var i Chang Mai i Thailand deltog jag i en matlagningskurs där jag träffade andra resenärer från bl.a. Frankrike och USA. 

Anpassning

Att resa själv har lärt mig att anpassa mig till nya ställen och situationer. Och även att finna lugnet och tryggheten inom mig även om jag är ensam på andra sidan jorden. 

Jag klarar av mera än jag tror

Jag tror att rädslan för att misslyckas och tanken på att man tror att man inte klarar av något ofta håller oss från att göra saker vi egentligen skulle vilja t.ex. att åka på en soloresa. Men man klarar av betydligt mera än man själv tror bara man vågar utmana sig själv. Det gäller bara att ta steget ut ur sin bekvämlighetszon och vågar lita på sig själv!

”Du är modigare än du tror
starkare än du vet
och klokare än du förstår”
– Nalle Puh

Delad glädje är dubbel glädje

När jag har rest själv har jag insett att en stor del av glädjen med att resa är att få dela upplevelserna med någon. Även om det är lätt att träffa andra resenärer, så kommer det ibland situationer då man inte har någon att dela stunden med. Jag tror dock att det nuförtiden är enklare att resa själv i och med alla sociala medier som gör det så lätt för oss att dela med oss av våra upplevelser t.ex. genom att skriva blogg eller lägga upp bilder på Instagram.

Jag skriver alltid dagbok under mina resor.

Att resa ensam är inte alltid lätt

Det kommer situationer då man känner sig övergiven och kanske till och med rädd, t.ex.om man blir sjuk. Det kommer även situationer då man känner frustration och ilska. T.ex. om man bränner ryggen i solen eller då man tvingas ta selfien.

Selfie på Koh Tao i Thailand.

Att resa ensam är lärorikt!

En stor fördel med att resa själv är att man själv får bestämma och göra som man vill, utan att behöva kompromissa. Men soloresande även väldigt lärorikt och gör att man växer och utvecklas som person. Så om du känner att du vill testa på att resa ensam, bara gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *