Sri lanka – västkustens paradisstränder

I februari spenderade jag 3 veckor med att resa runt Sri lankas gröna ö. Jag började resan på Sri lanka med att utforska västkustens härliga stränder tillsammans med min syster Sofia. Eftersom jag älskar sol och bad valde jag att även spendera den sista veckan av min resa på beachen. I det här inlägget kan du läsa om de stränder som jag besökte på med Sri lankas västkust.

Sri lanka – västkustens stränder

Unawatuna

Populära Unawatuna beach

Vårt första stopp på resan var Galle, en fin gammal Holländsk kolonial stad. Efter en dag i Galle ville vi dock fort åka vidare till stränderna! Endast 15 min med tuktuk från Galle ligger en av Sri lankas kändaste stränder, Unawatuna. Så istället för att åka raka vägen till vårt andra stopp, Mirissa, gjorde vi ett mellanstopp för att ta ett dopp på Unawatuna beach. Vi körde längs en väg som ledde genom det lilla centrum med flera restauranger, butiker och boenden ner till den vidsträckta sandstranden. Stranden är inte för den som söker efter orörda stränder, där låg restauranger med solstolar tätt intill varandra. Men havet var härligt turkost och varmt <3 från stranden utgår också båtar för den som vill åka ut och snorkla.

TIPS! Även i Galle finns det en liten simstrand vid fyren.

Unawatuna beach

Mirissa

Mirissa beach – snorkla med sköldpaddor

Mirissa charmade mig med sin långa och varierande sandstrand. På huvudstranden Mirissa beach hittar man restauranger och barer och på andra sidan av den ökanda ”Parrot rock” (en sten som man kan klättra upp på och ha en fin utsikt över Mirissa) hittar man två lugna och skyddade havsvikar där sanden på vissa ställen är svart! Mitt favorit ställe var den andra havsviken framför restaurang ”turtle bay” där man kan snorkla. Och som namnet antyder är det också hem för jättesköldpaddor (green turtle)! När vi snorklade lyckades vi faktiskt se en sköldpadda som simmade precis under oss! I ändan av den andra havsviken hittar man den ökanda ”coconut tree hill” som har blivit populär på Instagram och jag förstår varför, utsikten från kullen med kokospalmer är fantastisk!

Det som dock överraskade mig var att stranden ligger så nära den hårt trafikerade huvudvägen. Vi ville bo vid stranden, så första natten sov vi på ett hotell som var beläget mellan huvudstranden och huvudvägen och det var väldigt nojjsigt på grund av ljuden från trafiken och musiken från strandbarerna. TIPS! För den som vill ha en god natt sömn är det alltså att rekommendera att bo en bit ifrån vägen t.ex. Ocean Reach Holidays eller Shehan.

Mirissa beach
På vissa ställen är sanden svart!
I ändan av den andra havsviken hittar man ”coconut tree hill”.
”Coconut tree hill”
”Parrot rock” avskiljer Mirissa beach från de två efterföljande havsvikarna…
… och härifrån har man en fin utsikt, speciellt vid solnedgång.

Ahangama

Kabalana beach – surfarnas favorit

Mellan Mirissa och Galle ligger surfarnas paradis Ahangama och Kabalana beach. I alla fall den dagen jag var på stranden så var det väldigt blåsigt och den fina sanden flög överallt. Det är alltså en bra ide att hyra en solstol ifall man vill sola på stranden. Stranden var långgrund och vågorna var perfekt för att öva sig att surfa, men simmade var tyvärr svårt.

Ahangama har även blivit känd för de lankesiska fiskarna som sitter på pinnar och fiskar. OBS! man måste vara beredd på att betala en slant för att få fota dem.
När jag satt ensam och såg på solnedgången fick jag sällskap av två söta gatuhundar.

Tangalle

Lugna och orörda Marakolliya beach

För den som letar efter en lugn och orörd strand är Marakolliya beach i Tangalle det perfekta stället! Till skillnad från Mirissa finns här endast få boenden/restauranger längs med stranden. Vi hade bokat en cabana på Sandys cabanas för två nätter. Boendet vid stranden var som en lugn oas! Vår cabana låg helt vid havet längs den långa sandstranden och på området fanns en swimming pool. En pool är att rekommendera eftersom de starka vågorna och undervattenströmmarna som gör det farligt att simma i havet. Stranden ligger på gångavstånd från Tangalle beach. Tangalle är också en bra utgångspunkt för att åka på safari till Yala National Park.

Negombo

Negombo beach – nära flygfältet

Jag skulle vilja påstå att Negombos styrka är dess läge nära huvudstaden Colombo (ca 1 h) och flygfältet (ca 20 min). Även jag och Sofia valde att stanna de två sista nätterna i Negombo innan Sofia skulle åka hem just på grund av närheten till flygfältet. Negombo beach var bred och rätt så karg med många fiskebåtar som låg uppe på stranden. Vattnet var mera brunt än turkost till färgen och vågorna var rätt så stora. Jag hade läst på förhand om att stranden inte är i samma klass som stränderna längre söderut, så vi hade bokat hotell med pool, vilket jag rekommenderar! Själva staden imponerade heller inte, men här finns ett flertal butiker som säljer souvenirer för den som vill passa på att shoppa innan hemresan.

Det var mera lockande att simma i hotellets swimming pool än på stranden.

Hikkaduwa

Hikkaduwa är av de första stranddestinationerna på Sri lanka som utvecklades för turister. Jag hade läst om att Hikkaduwa är turistigt, har ett livligt nattliv och att de flesta antingen älskar eller hatar stället. Trots att jag från början inte hade tänkt besöka Hikkaduwa ändrades planerna. Jag gillade Hikkaduwa och spenderade de tre sista nätterna på min resa här.

Turistiga Narigama beach

Narigama beach är den kändaste stranden i Hikkaduwa. Likt i Mirissa fanns även här flera restauranger i rad och likt i Ahangama var vågorna väldigt stora även här, vilket gjorde det svårt att simma. Fortsätter man gå en bit österut längs med stranden kommer man fram till korallreven. Här är det lugnare vatten och man kan hyra snorkel för att kunna titta på de färggranna fiskarna som simmar omkring. Det var dock väldigt grunt och de starka strömmarna gör att man lätt dras mot de vassa korallerna och jag såg att vissa tom. stod på dem. Korallerna såg sorgligt nog väldigt bleka och förstörda ut. Jag fortsatte gå framåt längs med stranden och kom då fram till en strand med lugnt vatten och väldigt få människor. Det visade sig att stranden dessutom var hem för ett flertal jättesköldpaddor! Orsaken till att sköldpaddorna gärna simmade nära stranden visade sig vara för att vissa av de lokala människorna matar dem med sjögräs.

Narigama beach är den populäraste av stränderna, de stora vågorna gör det dock farligt och svårt att simma.
En bit öster om huvudstranden hittar man korallreven, jag rekommenderar dock inte att simma här.
Fortsätter man gå vidare längs stranden från korallreven kommer man till en lugn och fin strand som få verkar känna till.
Vid stranden finns en liten juicebar!
Sköldpaddorna kom nära stranden och var inte rädda för människor…
… och orsaken till detta var att de blev matade med sjögräs.

Jag valde ett lugnt boende (South heaven villa) som var omringad av natur, men som trots det var nära centrum och stranden.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20190301_122611kopia-768x1024.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20190302_153710kopia-768x1024.jpg

4 Replies to “Sri lanka – västkustens paradisstränder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *