Weekendresa till Gdansk i oktober

Gdansk verkar ha blivit ett populärt resemål under de senaste åren, vilket säkert delvis beror på de goda flygförbindelserna från både Åbo och Helsingfors. Jag har både sett bilder på instagram och läst artiklar i tidningar, och det var nog främst bilderna på de vackra byggnaderna som lockade mig att åka till Polens sjätte största stad, Gdansk.

Jag och pappa hade båda länge talat om att det skulle vara roligt att åka till Gdansk och nu blev det äntligen av, en weekendresa till Gdansk i oktober!

Weekendresa till Gdansk i oktober

FREDAG 11.10.2019

Ankomst till Gdansk

Vi valde att flyga med Norwegian från Helsingfors och flygtiden var bara 1,5 h, det vill säga lika länge som flygtiden från Helsingfors till Mariehamn. När vi kom ut till terminalen så var det genast ett flertal ”svarta taxin” som försökte få kunder. TIPS! för att undvika svart taxi: gå ut från terminalen och välj en taxi på vilken det står numret 19686 t.ex. taxibolaget Neptun som är flygfältets officiella taxibolag. Vi åkte med Neptun och vår taxikusk var väldigt hjälpsam. Han gav oss en karta och berättade om sevärdheterna som vi såg längs vägen när vi körde till hotellet.

Hotell Krolewski på ön Olowianka

Vi hade bokat ett rum på Hotell Krolewski som finns belägen på ön Olowianka (jag vet jag har någon grejj för öar!) och resan till hotellet från flygfältet tog bara 20 min och kostade 15 euro. Vårt rum var inte ännu färdigt, men vi fick lämna sakerna på hotellet medan vi begav oss ut för att utforska Gdansk.

Hotel Krolewski.

Vårt hotell låg precis vid Motlawa floden och jag reagerade genast på att husen på andra sidan floden påminde om husen i Amsterdam. Jag läste senare att husens arkitektur har fått ett holländskt inflytande på grund av att landet en gång i tiden hade tät handel med Nederländerna.

Vårt hotell var beläget precis vid floden Motlawa. De vita parasollerna som syns på bilden är hotellets terrass.
Husens arkitektur har en holländsk stil.
Fraktfartyget S/S Soldek var det första ångfartyget som tillverkades i Polen efter andra världskriget. Idag är fartyget en del av sjöfartsmuseet.
Hamnkranen, Stary Zuraw, som syns i bakgrunden är en av de främsta symbolerna för Gdansk.

Ön Olowianka är förbunden till staden med två broar, varav den ena är en svängbro som öppnas för fotgängare var 30 min och då har man 30 min tid på sig att ta sig över. Svängbron råkade vara stängd, så vi fick gå den lite längre vägen och gå över längs den andra bron. Det var lunchdags och vi var hungriga, så vi satte oss på en flytande flotte vid ån. Min födelsedag till ära beställde vi vin som vi drack tillsammans med polsk fisksoppa, mycket gott!

Skål för Gdansk!
Och grattis till mig!
Födelsedagslunch: vitt vin och polsk fisksoppa.

Vackra Dluga targ och Dluga ulica

När vi var klara med lunchen märkte vi att vi var precis vid en till bro i vars andra ända fanns en stor port. Porten heter Gröna porten och leder till Dlugi targ – det långa torget. Torget kantas av vackra hus i olika färger och restauranger med sina uteterrasser. Jag blev alldeles förbryllad över de vackra färggranna husen och kunde blivit kvar och fotograferat hur länge som helst! I ändan av torget finns Neptunusfontänen och efter det börjar huvudgatan Dluga ulica som slutar i Guldporten. Vi gick längs med den långa huvudgatan och jag blev lite förvånad över hur lite butiker det fanns längs gatan… förutom några turistshoppar och postkontoret fanns det bara restauranger och caféer.

TIPS! För den som vill släcka sin shoppingtörst så rekommenderar jag att besöka shoppingcentret Galeria Baltycke som ligger bara ett stenkast från Guldporten. Vi gick bara igenom köpcentret, men där verkade det finnas ett bra urval av speciellt klädbutiker.

Går man genom den Gröna porten kommer man ut till Dlugi Targ.
Vackra Dlugi Targ!
Neptunusfontänen, som symboliserar det starka bandet mellan Gdansk och havet.
Huvudgatan Dluga Ulica slutar i Guldporten.
Guldporten.

Födelsedagsfirande i Gdansk

Vi började bli trötta av allt gående och kaffesugna, så vi satte oss ner på ett mysigt litet café lite vid utkanten av centrum och drack födelsedagskaffe.
Efter kaffet gick vi längs med floden och över svängbron tillbaka till hotellet för att vila en stund innan vi skulle bege oss ut och äta middag.

Födelsedagskaffe!
Vårt hotell sett från andra sidan floden och det fina piratskeppet som trafikerar mellan Gdansk och Westerplatte.
Svängbron lyfts upp var 30 min så att fartyg ska kunna passera under.

Vi satte oss ner på en av terrasserna vid Dluga targ. Det var faktiskt riktigt varmt och trevligt att sitta vid värmelampan medan vi firade min födelsedag med lite bubbligt och god mat! Vi skulle gärna ha gått till någon pub efter maten, men det visade sig vara omöjligt att hitta en pub! alla ställen vi gick förbi var restauranger. När vi slutligen kom tillbaka till hotellet så hade vår egen hotellbar stängt, så vi gick till grannhotellets bar. De hade Oktoberfest på gång, så folk var utklädda och drack öl, men trots det beställde vi varsin Gin tonic.

Födelsedagsfisken!
Gdansk by night.

LÖRDAG 12.10.2019

Hotell Krolewskis fantastiska frukost!

Jag är inte känd för att gilla frukost och i själva verket äter jag aldrig frukost. Hotel Krolewski fick mig dock att se annorlunda på dagens första måltid. På menyn stod bl.a. bra lagad äggröra, ugnsgrönsaker, picklade små gurkor, färska semlor, olika sorters ost, spenat/mozzarella/tomatsallad, söta crêpes och pappa var nöjd med att få korv, skinka och bacon. Det var dessutom väldigt lugnt i matsalen och i bakgrunden spelades lugn jazzmusik, så vi kunde i lugn och ro sitta och titta över ån medan vi njöt av vår mat.

Solidaritetcentrum och panorama utsikt

Mätta och belåtna begav vi oss ut igen. Vi började med att gå till Solidaritetscentrumet och monumentet över de fallna arbetare år 1970. Vi gick in till centrumet för att se hur det ser ut, men vi gick inte in till museet. Pappas kollega hade tipsat om ett ”högt fult grönt hus” som låg i närheten varifrån man har en fin utsikt över staden. Det är omöjligt att missa huset, men vet man inte att det är en panorama restaurang på högsta våningen är det lätt att missa eftersom det inte står tydligt någonstans. Vi åkte hiss upp till högsta våningen och möttes av ett vimmel av äldre damer som blockerade vägen vart än vi försökte gå. De hade tydligen abonnerat restaurangen, men vi lyckades ta oss in till ett rum varifrån vi såg ut lite grann innan vi fort tog oss ut från huset.

Monumentet över de fallna arbetarna år 1970.
Från det här höga gröna husets översta våning har man en fin utsikt över staden.

Mariagatan och Mariakyrkan

Vi fortsatte gå mot centrum längs en väg som ledde förbi den gamla saluhallen. Vår nästa destination var Mariagatan (ulica Mariacka) som jag läst att är den vackraste gatan i Gdansk. Gatan börjar från Mariaporten och leder upp till Mariakyrkan. Jag måste säga att jag inte var så imponerad av gatan, och jag anser fortfarande att Dluga targ är det vackraste stället i Gdansk. Mariagatan kändes rätt så turistig med alla turister som stod och fotograferade och alla bärnstensförsäljare. Vi gick även in till världens största tegelstenkyrka som heter Mariakyrkan. Inredningen i kyrkan var enkel, mest vitt och väldigt lite utsmyckningar.

Längs med Mariagatan kan man se roliga vattenkastare.
Mariagatan.

Polska pierogis

Sedan var det lunchdags och vi satte oss ner på en terrass vid ån och provade på polska dumplings som i Polen kallas för ”pierogi”. Jag åt pierogis med ricottaost och lök som serverades med crème fraiche och pappa tog med köttfyllning, gott och förvånansvärt mättande!

Polska pierogis, mums!

Åktur med Amber sky hjulet

Efter en liten power nap på rummet och kaffe på hotellets terrass, så gick vi för en åktur med Amber sky hjulet som låg bara ett stenkast från vårt hotell. Det 45 meter höga hjulet upprättades i juni 2016 och en 15 min åktur kostar 7 euro. Det var förvånansvärt lång kö till hjulet, så vi fick vänta en stund. Det hann redan bli mörkt innan vi fick åka med, men utsikten över staden och ån var fin även i kvällsbelysningen.

Eftermiddagskaffe på hotellets terrass.

Restauranggatan Piwa

Vid Dluga targ och längs med ån finns som sagt ett flertal restauranger och uteterrasser. De är dock populära främst bland turister. Jag hade läst att restaurangerna som de lokala oftare föredrar finns längs med gatan Piwa. Vi valde att äta middag på en restaurang som vi lagt märke till redan kvällen innan. Klockan var inte så mycket, så det var inte problem att få ett bord. Det råkade sig att min kompis Ida med sin pojkvän också var till Gdansk just samma helg! så efter att vi hade ätit klart bestämde vi träff vid den Grönaporten och gick sedan till Hard rock cafés uteterrass för en drink. Jag och pappa talade om att åka till staden Sopot nästa dag. Ida och Toffe sade att de också funderade på att åka till Sopot, så vi skämtade om att vi kanske träffas där ute på bryggan nästa dag.

SÖNDAG 13.10.2019

Tåg till kuststaden Sopot

Nästa dag gick vi till tågstationen för att ta tåget till kuststaden Sopot, som tillsammans med Gdansk och Gdynia utgör Trestadsområdet. Jag hade läst någonstans att man kan köpa tågbiljetter antingen på tågstationen eller ombord på tåget. Vi hade lite knappt med tid, så vi tänkte att vi köper biljetten ombord på tåget. Det kom dock aldrig någon biljettförsäljare, så vi reste gratis…

På vägen till Sopot stannade tåget bara en gång och vi var framme på 15 min! Tågstationen är väldigt nära promenadgatan, Monte Cassino, som går genom staden och kantas av restauranger. I staden finns ett flertal spaanläggningar och är ett populärt utflyktsmål under sommarsäsongen. Jag blev dock förvånad över hur mycket folk det var i Sopot i mitten av oktober! Gatan slutar vid ett torg och bakom torget sträcker sig en lång sandstrand. Även om badsäsongen var över var det mycket folk som vandrade på stranden och som stod vid vattnet och matade hungriga svanar. Från stranden sträcker sig Europas längsta träbrygga, 516 m, som byggdes år 1827. Vi gick enda till ändan av bryggan . När vi skulle vända om och gå tillbaka kom Ida och Toffe emot oss, precis som vi hade skämtat om kvällen innan!

Promenadgatan Monte Cassino.
Den 516 m långa träbryggan.

Det finns inte så mycket sevärdheter i Sopot. Men för att kunna säga att vi varit lite kulturella, gick vi till vaxmuseet. Museet var en bråkdel så stor som vaxmuseerna i London och i Amsterdam, men det var roligt att se i alla fall! Innan vi tog tåget tillbaka till Gdansk, så åt vi lunch vid ett restaurang nära tågstationen. Den här gången köpte vi tågbiljetter från en biljettlucka innan vi steg på tåget. Priset var endast 0,90 euro. Det här tåget stannade vi flera stationer, så resan tillbaka tog lite längre.

Lätt lunch i Sopot.

Sista kvällen i Gdansk

Väl framme på perrongen stötte vi igen på Ida och Toffe! Vi gick tillsammans till centrum och satte oss sedan ner på en uteterrass för en drink. Sedan gick vi till hotellet för att vila oss en stund förrän det var middagsdags. Vi hade flera gånger gått förbi en fiskrestaurang som fanns på andra sidan svängbron. Eftersom restaurangen såg trevlig ut bestämde vi oss för att att äta vår sista måltid i Gdansk där. Vi satt på en terrass som var inne i ett tält, så det var varmt. Vi åt båda aprikos marinerad torsk som var jätte god! jag tog potatis i vitlökssmör och saltgurka som tillbehör, en mycket bra sista middag i Gdansk! Nästa dag skulle vi ta taxi till flygfältet kl. 10 på morgonen. När vi skulle gå tillbaka till hotellet valde vi att gå över den andra bron för att ännu en gång kunna gå längs med Motlawa floden och beundra Gdansk i den vackra kvällsbelysningen.

One Reply to “Weekendresa till Gdansk i oktober”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *