4 tips för ett mera ansvarsfullt flygande

I dagsläget talas det mycket om flygtrafikens klimatpåverkan. Flyget stämplas ofta som en klimatbov och ”flygskam” har blivit en etablerad term.

Om det är miljömässigt ”rätt” att flyga eller inte går att diskutera. Däremot går det inte att komma ifrån det faktum att flygtrafiken bidrar till koldioxidutsläpp. Jag fick dock lära mig från ett poddavsnitt som diskuterade ansvarsfullt flygande, att man faktiskt även som enskild flygresenär med sina egna val kan påverka hur stort koldioxidavtrycket blir.

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av 4 tips på vilka val man som enskild flygresenär kan göra om man vill flyga mera ansvarsfullt och bidra till att minska på utsläppen från flygtrafiken.

4 tips för ett mera ansvarsfullt flygande

Tips 1: Packa lätt

På flygplan är bränsleåtgången i direkt förhållande till vikten på planet. Det betyder att ju mera vikt det är på planet desto mera bränsle går det åt och samtidigt ökar mängden utsläpp. Det betyder att du genom att packa lättare faktiskt kan bidra till att minska mängden utsläpp. Lämnar man bort 5 kg från sitt bagage, så minskar det koldioxidavtrycket med 5 %.

Tips 2: Välj ett flygbolag med moderna flygplan

Nya och modernare flygplan bidrar till mindre utsläpp jämfört med äldre flygplansmodeller t.ex. Finnairs Airbus 350 använder 25 % mindre bränsle jämfört med äldre flygplansmodeller. Så genom att välja ett flygbolag med moderna flygplan kan du bidra till att minska flygtrafikens utsläpp.

Tips 3: Välj direktflyg eller kombinera flyg med något annat transportmedel

Största luftmiljöpåverkan från flygplanet sker vid start och landning. Därför är det ur miljösynpunkt alltså ett bättre alternativ att välja ett direkt flyg till resemålet jämfört med att mellanlanda och byta flyg. Ett annat bra alternativ, speciellt inom Europa, är att flyga till någon stad och sedan fortsätta till slutdestinationen med tåg (som ur miljösynpunkt är det bästa transportmedlet).

Tips 4: Klimatkompensera för din flygresas utsläpp

Ett flertal flygbolag gör det möjligt för flygresenären att klimatkompensera för sin flygresas koldioxidutsläpp, men vad innebär det i praktiken? T.ex. via Finnair kan man kompensera för de utsläpp som flyget bidrar till genom att stöda projekt som kompenserar för utsläppen. Projektet går ut på att främja att nya effektiva spisar tas i bruk i Mocambique. Detta minskar i sin tur avverkningen av lokala skogar till ved och medför att träden, som binder koldioxid, bevaras.  Alternativt kan man välja att understöda produktionen av biobränsle och därmed användningen av biobränsle på flygen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *