Semester på Mallorca

Min andra sista semestervecka förra sommaren reste jag till Mallorca tillsammans med min pappa och min syster Sofia. Mallorca var inte det självklara valet, utan vi funderade först bland annat på Albanien, Menorca och Italien.  Men eftersom vi åkte mitt i högsäsongstid var priset på flygbiljetterna rätt så höga. Det var helt enkelt biljettpriset som avgjorde att vi slutligen valde att åka på semester till Mallorca.

Semester på Mallorca

Jag förundrades över hur smidigt resan till Mallorca gick. På 5 h hade vi flugit från Helsingfors till Palma de Mallorca (4 h), åkt taxi till hotellet (15 min), bytt om till simkläder och kommit ner till stranden.  Alltså på samma tid som jag åker buss från Åbo till Vasa!

Vår närmaste strand, Ciudad Jardin, låg bara 100 m från vårt hotell.

Vi var främst ute efter en sol- och badsemester, men eftersom vi valde att inte hyra bil ville vi även ha möjligheten att enkelt kunna ta oss till huvudstaden Palma de Mallorca. Även om vi lyckades få flygbiljetter till ett förmånligt pris, var det inte alldeles enkelt att hitta ett förmånligt hotell som var både nära stranden och huvudstaden Palma de Mallorca.  

Hotell UR Portofino

Men jag tycker inte att vi kunde ha valt ett bättre boende än boutique hotellet UR Portofino. Hotellet var precis som jag gillar det; litet och familjärt med en swimmingpool samt restaurang som serverade både mat och dryck. Och utsikten från sky baren på högsta våningen var fantastiskt! Hotellet var dessutom idealiskt beläget mitt mellan flygfältet och staden Palma. Resan med taxi från flygältet tog endast 15 minuter med taxi och med lokalbussen tog vi oss för 1,50 euro till Palmas centrum på 15 minuter. Därtill var vår närmaste strand, Ciudad Jardin, bara var 100 m ifrån hotellet!

Vårt hotell, UR Portofino.
Utsikten från vårt hotellrum.

Två första dagarna

Eftersom vi anlände till Mallorca i god tid första dagen, så hann vi både vara på stranden och utforska staden Palma. Till min otur åt jag dåliga bläckfiskringar till middag, så nästa dag gick åt till att återhämta mig från en matförgiftning…

Palma de Mallorca är en trevlig stad med vacker arkitektur, ett flertal restauranger och goda shoppingmöjligheter.
Trots att jag mådde dåligt hela dagen och höll mig på hotellrummet, så orkade jag gå ut en sväng på kvällen för att äta lite och jag är glad att jag inte missade den vackra solnedgången <3

Gammaldags trätåg till byn Soller

Vår tredje semesterdag på Mallorca var jag otålig att komma iväg och utforska mera av ön! Vi åkte buss in till Palma och hoppade sedan på ett gammaldags tåg som åkte från Plaza de España (bredvid Palmas stora underjordiska tågstation) till byn Soller. Tågsträckan öppnades år 1912 och tågvagnarna är av teak och sätena är av läder.

TIPS! Vid köp av returbiljett måste man bestämma med vilket tåg man kommer tillbaka samt om man vill åka spårvagn ner till hamnen Port de Soller.

Efter att vi åkt en bit genom staden kom vi ut till landsbygden. Vi åkte genom olivodlingar innan vi kom upp i Tramuntanabergen.  Det som förvånade oss var antalet tunnlar som vi åkte igenom. På den 27 kilometer långa sträckan fanns det 13 stycken! Vissa tunnlar är bara några meter långa, medan andra är flera kilometer långa. Bergsvyerna var vackra och tåget stannade vid utkikspunkten Mirador des Pujol d´En Banya där vi hade tid för att fotografera.

Tåget åker genom olivodlingar innan det kommer upp till Tramuntanabergen.
Tåget stannade vid utkikspunkten Mirador des Pujol d´En Banya uppe i Tramuntanabergen.

Ca. 1 h senare var vi framme i byn Soller. Vi valde att genast ta följande spårvagn ner till hamnen Port de Soller. Resan ner till hamnen tog endast 20 min. Spårvagnen åkte genom citrusodlingar innan vi kom fram till havet. Spårvagnen åkte längs med en vacker strandpromenad innan den slutligen stannade vid båthamnen.  Nedanför strandpromenaden finns en strand där folk simmade och solade. Längs med vägen finns ett flertal restauranger vägg i vägg samt en och annan turistshop. Vi hade 1 h tid på oss att vandra längs med vattnet och kolla in i turistshopparna innan vi måste ta spårvagnen tillbaka för att hinna till Soller innan vi skulle ta tåget tillbaka till Palma.

Byn Soller.
Spårvagnen till Port de Soller åker genom staden…
… och vidare genom citrusodlingar.
I Port de Soller finns det restauranger och turistshoppar vägg i vägg.

Soller verkade vara en söt liten stad. Mitt i staden finns det ett torg omgiven av vackra fasader och en storslagen kyrka. Stora delar av torget är täckt av uteserveringar och mitt igenom mängden av alla bord och besökare kör spårvagnen. Vi hann gå igenom staden och köpa pastejer och dricka från ett bageri innan vi hoppade på tåget och åkte tillbaka.

TIPS! Skulle jag göra samma utflykt igen, så skulle jag välja att åka tåg till Soller och ta bussen, som är snabbare än tåget och där man kan sova, eller båten från Port de Soller tillbaka till Palma.

Sol, bad och god mat

På fredag förmiddag anlände också Sofia till Mallorca, och de tre följande dagarna var det sol, bad och god mat som gällde!

Happy hour Sangria vid poolen!
Pimientos de Padrones – grillade små gröna paprikor med olivolja och havssalt <3
Palma by night.
På lördagen åkte vi taxi till den närliggande stranden, Cala blava.
Lunch i Palma.

Bussen till byn Valldemossa

På måndag, vår sista dag på Mallorca, åkte jag och Sofia med buss från Plaza de España i Palma till Valldemossa. Byn finns belägen uppe i Tramuntanabergen bara 17 km från Palma. Bussresan tar endast 30 min., vilket gör Valldemossa till ett perfekt utflyktsmål från Palma även om man inte har bil. Bussbiljetten kan man köpa direkt från chauffören och kostar 6 euro t/r.

Valldemossa anses vara är ett av Mallorcas mest pittoreska byar. Folkmängden i byn avslöjade att Valldemossa är ett populärt resemål, men ju längre bort från centrum med alla hantverksbutiker och restauranger som vi gick, desto mindre människor stötte vi på. Det var fint att strosa omkring längs de små och smala gränderna och fotografera de fina stenhusen.

Byn Valldemossa.
Coca de patata – söta potatis-bullar är en av Valldemossas specialiteter.
Många av husen har uppsatt en religiös symbol på sin dörr .

Semester på Mallorca

Jag hade varit på Mallorca en gång tidigare, för ganska exakt 10 år sedan, men att åka till Mallorca en andra gång är absolut inget jag ångrar! Likt Gran Canaria har Mallorca ryktet av att vara ett charter-resemål, men en semester på Mallorca kan vara mycket mera än all inclusive hotell och nattklubbar! Trots att vi inte hade bil kunde vi enkelt med kollektivtrafik och taxi göra utflykter till närliggande ställen för att göra vår semester på Mallorca till mera än bara en sol- och badsemester.

One Reply to “Semester på Mallorca”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *