Min kärlek till öar – orsaker att resa till en ö

Kreta, Rhodos, Kos, Korfu, Ometepe, San blas, Sardinien, Gran Canaria, Sri lanka, Mallorca, Irland… när jag för tredje gången inom ett år kommer på mig själv med att igen boka en resa till en ö tänkte jag att det kanske är läge för att analysera vad det egentligen är som lockar mig till att resa till öar, trots att jag redan bor på en ö. Finns det andra orsaker än att jag råkat hitta billiga flygbiljetter eller att det känns hemtrevligt att resa till en ö? Finns det andra orsaker som kan förklara min kärlek till öar?

Orsaker att resa till en ö

Begränsat område

När jag reser till ett nytt resemål vill jag hinna se och uppleva så mycket som möjligt av stället jag åker till, och det kan ibland bli lite stressigt ifall man har begränsat med tid. T.ex. innan vi bestämde oss för att boka en resa till Irland funderade vi på att resa till Vietnam. När jag började läsa på om landet insåg jag att det finns många ställen som jag skulle vilja besöka! Samtidigt är Vietnam ett långt land och avstånden mellan platserna är långa. Med endast en vecka semester fick det alltså bli Irland istället. På en ö är området som finns att utforska naturligt begränsat och avstånden brukar vara relativt korta, vilket möjliggör att man t.ex. genom att hyra en bil ofta har möjligheten att ta sig runt hela ön.

När jag och pappa var på Korfu hyrde vi en bil med vilken vi kunde ta oss runt på ön.

Avslappnad atmosfär

Min uppfattning är i alla fall att öbor oftast är stolta över sitt ursprung, men att de samtidigt är vänliga och välkomnande mot besökare. Jämfört med städer på fastlandet upplever jag att det är en mera avslappnad atmosfär på öar, vilket jag gillar! Folk tar saker som det kommer och stressar inte upp sig i onödan. Det kanske har att göra med att människorna är uppvuxna med att allting inte alltid går som planerat; ibland är färjorna sena eller går inte alls, ibland kommer inte matleveranserna i tid, men ”det ordnar sig” som man ofta får höra på Åland! Det är istället viktigt att hålla ihop och hjälpa varandra.

Unik natur

Många öar är geografiskt isolerade från fastlandet. Just detta isolerade läge har möjliggjort utvecklingen av både växt- och djurarter som kanske inte finns någon annanstans i världen, vilket gör att naturen på öar ofta är väldigt unik! Och inte sällan hittar man även landets vackraste stränder och det klaraste vattnet just på öarna.

Den lankesiska elefanten, som är en underart till den asiatiska elefanten, finns endast på Sri lanka.

Närheten till havet

Eftersom öar är omgivna av vatten är det alltid nära till havet (eller i alla fall vatten) och de fina stränderna! Helt perfekt alltså för någon som jag som älskar havet <3

Havet ger mig en känsla av frihet, lugn, äventyr och möjligheter!

One Reply to “Min kärlek till öar – orsaker att resa till en ö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *