Mellanlandning i Qatar – rundtur i Doha

När jag flög hem till Finland från Sri lanka flög jag med Qatar airways och då hade jag en mellanlandning och flygbyte i Qatar, Doha. För att vara ärlig, så har jag aldrig haft något stort intresse av att besöka länderna i Mellanöstern. Men innan resan råkade jag läsa på en blogg att det då man flyger med Qatar airways är möjligt att i samband med flygbyte (stopover) åka på en ordnad rundtur med buss (transit tour) i Doha. Eftersom jag gillar äventyr och att se nya ställen, så passade jag på att bekanta mig med den för mig främmande staden och landet.

”Stopover” eller mellanlandning är Qatar airways och Discover Qatars samarbete för att öka turismen i Qatar. Ifall man har minst 5 h (och max 96 h) mellan flygen, är det möjligt att byta ut väntetiden på Hamad International-flygfältet mot en minisemester i Qatar. Som finländare (eller svensk) behöver man inte visum om man inte vistas i Qatar mera än 90 dagar. Det finns ett antal olika resepaket att välja mellan beroende på hur mycket tid man har. Jag hade 10 h tid innan mitt flyg till Helsingfors skulle åka, så jag valde att boka en 3 h lång rundtur med buss i Doha.

Rundtur i Doha

Jag hade bokat rundturen på förhand online, men det går också att boka på flygfältet. Jag gick ut till ankomsthallen och frågade i infodisken vart jag skulle gå. Mannen bakom disken sade att jag skulle vänta i hallen och att guiden kommer och hämtar mig. Det var inte mycket folk i ankomsthallen, så det var lätt att lägga märke till mig. Strax innan bussturen skulle starta kom guiden fram till mig och frågade ifall jag skulle med på turen. Jag följde efter henne till bussen som stod parkerad utanför flygfältet och i bussen väntade redan några andra medresenärer.

Museum of islamic art

Resan började med att vi blev bjudna på vatten och lite snacks, plus poäng för det! Den första sevärdheten bussen åkte förbi var Museum of islamic art. Museet byggdes år 2008 och har en stor samling konst från Mellanöstern. Byggnaden står på en konstgjord halvö och arkitekten bakom är I. M. Pei, som även är arkitekten bakom glaspyramiden utanför Louvren i Paris.

Byggnaden som syns i bakgrunden är Museum of islamic art.

Dhow hamnen

Första stoppet var vid bredvidliggande Dhow hamnen. Där vi fick gå ut från bussen en stund och fotografera ståtliga Doha skyline som lyste upp i skymningen och påminde mig om New York (trots att jag aldrig varit där).

Från Dhow hamnen har man en fin utsikt över Doha skyline.

Katara cultural village

Nästa stoppet blev i Katara cultural village. Vi stannade endast en stund så att vi hann se Pigeon towers och Katara mosken. Pigeon towers återspeglar traditionell islamisk arkitektur och, som namnet antyder, är syftet med tornen att locka duvor till sig. De är designade för att man ska kunna ta till vara på duvornas spillning som sedan kan användas som gödsel.

Pigeon towers.
Katara mosken.

The Pearl

Rundturen fortsatte vidare till The Pearl som är en 4 km2 stor artificiell ö. The Pearl byggdes klart år 2006. Namnet kommer från att ön är bygd på en av Qatars tidigare största pärlfiske ställen. På ön bor i dagsläget 12 000 personer och det är det första landområdet i Qatar där även utlänningar får köpa en bostad.

Bussen stannade nära hamnen, så att vi fick strosa runt en stund.

Souq Waqifin

Det sista stoppet på rundturen blev på Souq Waqifin – en marknad som finns belägen mitt emot Museum of Islamic art. På marknaden kan man köpa allt från kryddor till mattor och souvenirer, och försäljarna var inte alls så påträngande som de ibland kan vara på marknader. De lokala männen gick omkring i en vit dishdasha och kvinnorna bar en svart abaya. Marknaden gav mig en Tusen och en natt känsla när jag strosade omkring på det smala gatorna i doften av kardemumma-kaffe. Jag satte mig ner vid en restaurang för att beställa en kaffe, men insåg när jag väntade på servitrisen att jag inte kommer att hinna dricka kaffet och betala innan jag ska vara tillbaka på bussen. Kardemumma-kaffet får bli till en annan gång.

Rekommenderar en rundtur i Doha

Priset för rundturen i Doha var 19 euro och jag tycker att det absolut var värt pengarna. Doha kändes lite som en konstgjord stad, som en låtsas värld. Det fanns många dyra shoppingcenter och hotell och nästan alla byggnader vi såg har byggts inom loppet av 15 år. Här som var hängde stora bilder på sheikhen. Det jag också reagerade på var att jag inte, förutom på marknaden, såg människor som gick ute. Staden kändes väldigt tom, bara fina bilar som körde omkring. Efteråt läste jag att det knappt går att gå till fots i Doha eftersom det, förutom den 7 km långa cornichen som ligger längs med vattnet, inte finns trottoarer i staden. Men det var väldigt intressant att få se en glimt av en för mig alldeles främmande kultur och jag kan absolut rekommendera en rundtur i Doha!

2 Replies to “Mellanlandning i Qatar – rundtur i Doha

  1. Tack för en bra beskrivning av rundturen! Ser att du var där nyligen, jag ska själv besöka Doha i ca 20 timmar nästa vecka och tänkte se något annat än bara flygplatsen! Hur funkade det att ta sig ut från flygplatsen? Behövde man fylla i någon blankett eller liknande?

    1. Tack, roligt att höra! 🙂 jag var där i mars förra året. Jag kommer tyvärr inte ihåg ifall man måste fylla i någon blankett, men jag kommer ihåg att det gick väldigt snabbt och smidigt att komma ut från flygplatsen! hoppas du får en fin rundtur i Doha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *