En resa till Irland i januari- Dublin och Galway

För exakt ett år sedan reste jag och min syster Sofia runt i Sri lanka, och vi planerade först att åka tillbaka till Sri lanka i år igen. Men eftersom vi råkade hitta billiga flygbiljetter till Dublin, som vi länge planerat att åka till, så blev årets första resa istället en veckas resa till Irland i januari.

Två dagar i Dublin

Söndag 26.1

Vi började resan med att spendera två dagar i Dublin. Resan från Helsingfors till Dublin gick väldigt smidigt. Flygresan tog endast 3,30 h, vilket var skönt. Från flygfältet hoppade vi sedan på buss nr 747 som på 30 minuter tog oss fram till Irlands bredaste och kändaste gata, nämligen O´Connell street i Dublins centrum.

TIPS! Bussen från flygfältet till Dublin åker precis utanför terminalen. Priset på biljetten är 7 euro. Biljetten kan man köpa från biljettautomaten vid busshållplatsen, från infodisken inne på flygplatsen eller på bussen men då måste man ha jämna pengar!

I (tvåvånings) bussen på väg till centrum.

Vi hade bokat boende på hotellet Dublin Central In och som namnet antyder låg hotellet väldigt centralt, bara några minuters promenad från huvudgatan. Det var ännu flera timmar tills check in, men hotellet råkade ha ett rum till oss som redan var städat. Vi lämnade sakerna på rummet och begav oss sedan ut för att utforska staden.

Utsikten från vårt hotellrum på Dublin Central In.
Frukost på SoMa.

Vi hade inga planer på vad vi skulle göra. Vi började med att vandra längs med den ena av stadens huvudshoppinggator, Henry street. Trots att det var söndag hade de flesta butiker öppet.

Henry street är den ena huvudshoppinggatan i Dublin.

I slutet av gatan fanns en kyrka som vi stannade och tittade på. Plötsligt utbrast Sofia ” men det är ju The Church! en gammal kyrka som har gjorts om till en restaurang/bar och som en kund tipsade om att besöka!”. Kyrkan var väldigt fin inifrån! Och jag måste medge att det kändes lite märkligt när vi satte oss vid bardisken och beställde våra första pints av Bullmers cider.

Jag rekommenderar ett besök in till The Church.

Vi fortsatte vandra mot floden Liffey. Där gick vi över bron Grattan bridge till det ökända Temple bar området med alla mysiga pubar.

Floden Liffey.
Grattan bridge är en av Dublins 24 broar som går över floden Liffey.

The Temple bar är den kändaste puben i Temple bar området.

På kvällen åt vi middag på The Grand Central – ytterligare än gammal byggnad (bank) som gjorts om till en restaurang. Efter middagen fortsatte vi kvällen på Temple bar området. Klockan var bara 20, men det var redan fullt med folk i pubarna. Vi gick in till den kändaste av dem alla, The Temple bar. Även där var det smockat med folk, men vi hade tur som råkade få ett bord. Vi beställde irish coffee och det var troligen den godaste irish coffeen som vi någonsin har druckit! Vi fortsatte vår pubrunda till en pub som hette Fitzgerald. Även där spelades live musik, folk var glada, sjöng med och dansade, väldigt bra stämning <3

Måndag 27.1

Jag brukar tycka att det bästa sättet att utforska en ny stad är till fots. Jag hade dock från flera håll hört att Hopp on Hop off bussen är ett bra sätt att upptäcka Dublin, så dagen innan köpte vi från flygfältet en 42 h biljett till Do Dublins Hop on Hop Off buss.

TIPS! Det finns i alla fall två olika Hop on Hop off bussbolag. Försäljaren på vaxmuseet (som vi senare besökte) sade att just Do Dublin är bäst eftersom chaffisarna är lokala och väldigt roliga. I agree!

Turist javisst! Första gången på en Hop on Hop off buss.

Vi hoppade på bussen från O´Connell street och hoppade sedan av vid St. Stephens Green parken som såg trevlig ut. Parken verkade vara stor. Det kändes väldigt motstridigt att det fanns så mycket palmer i parken samtidigt som det var iskallt ute.

Parken St. Stephens Green.
Även om solen sken så var det iiskallt!
Palmer… på Irland?

Efter att ha vandrat runt en stund var vi så frusna, så vi bestämde oss för att gå in på ett café. Vi gick in till köpcentret Stephens green som såg väldigt häftigt ut inifrån! Vi gick in till en liten te-butik som även hade café och beställde ”tea for 2”.

Köpcentret Stephens green.
Värmande te.

När vi kom ut från köpcentret, så märkte vi att vi faktiskt befann oss på Dublins andra huvudshoppinggata – Graffton street. Vi gick gatan till slut och kom fram till Trinity College som är Irlands äldsta och kändaste museum. Vi hade planerat att gå in och titta, men ångrade oss när vi såg inträdespriset och kön. Dessutom stod det att den kända boken, Book of Kelles, som är bortförd från det gamla biblioteket fram till april.

Trinity College.

Vi fortsatte vandra mot Guinness Storehouse. Jag hade läst om att det är väldigt fin utsikt från skybaren och att man kan äta lunch där. Medan vi letade efter busshållplatsen hann vi bli väldigt hungriga. Eftersom vi råkade gå förbi en italiensk restaurang, Toscana, som serverade förmånlig två rätters lunch, så bestämde vi oss för att äta där. Och det var väldigt tur att vi gjorde det. För, förutom att maten var väldigt bra, så visade det sig att Guinness Storehouses skybar endast är tillgänglig för dem som deltar på rundturen. Eftersom ingendera av oss gillar öl, så hoppade vi på bussen igen och åkte istället vidare mot Jameson Destillery. Bussen körde via Phoenix park som ursprungligen huvudsakligen var en hjortpark (vi såg faktiskt några!) och som idag är Europas största park. Parken verkade bara bestå av gräsfält, väldigt annorlunda ut än vad jag hade tänkt mig… vår busschaffis var (som försäljaren i vaxmuseet sade) väldigt rolig och efter busshålppan i Phoenix parken sade han ”Well ladies, now it´s only us!” och fortsatte sedan babbla på om det ena och andra.

Vi nöjde oss med att se Guinness fabriken utifrån.

Det var ingen kö på Jameson Distillery och vi kom dit just i rätt tid så att vi hann med en grupp på en rundtur i destilleriet. Under en 40 min guidad rundtur fick vi lära oss om destilleriets historia samt om själva whiskey tillverkningen, Höjdpunkten var på slutet av turen då vi fick smaka på tre olika sorters whiskeyn; skotsk, amerikansk och irländsk! I priset ingick även en drink med jameson, ginger ale och lime, som blev en ny favorit drink!

I inträdespriset ingick en drink som blev min nya favorit drink!

Trots att vi hade vår bussbiljett, så blev det ändå att vi för det mesta gick. Så jag håller fast vid att det bästa sättet att utforska en stad är till fots! På kvällen begav vi oss igen ut till Temple bar området för att njuta av den bra stämningen på de mysiga pubarna!

Buss till Galway

Tisdag 28.1

Efter två dagar i storstaden Dublin, så hoppade vi på bussen som på 2,5 h tog oss från Dublin till Galway på Irlands västkust.

TIPS! Det finns två bussbolag som kör från Dublin till Galway Coach station: Go bus och Citylink. Vi åkte Go bus till Galway och Citylink tillbaka till Dublin. Restiden och priset var densamma och jag kunde inte upptäcka några andra skillnader heller mellan bussbolagen. Priset för en väg var 15 euro och det går bra att köpa biljetten på bussen.

Vi hade trott att bussturen skulle vara en scenisk resa ute på landsbygden. Bussen gasade dock på längs med motorvägen hela vägen, så utsikten var inte så spännande…

Vi välkomnades till Galway med ösregn, så paraplyerna som vi hade släpat med oss hemifrån kom väl till användning! Vi hade ingen aning om var centrum eller vårt hotell var, så vi började med att äta lunch på en trevlig restaurang bredvid busstationen. Med lite hjälp av google maps, så kunde vi se att centrum låg bara 10 min ifrån. Vi strosade omkring längs huvudgatan tills det kom en ny regnskur som ”tvingade” oss att ta skydd inne på ett café.

Vi hade bokat ett rum för två nätter på ett spa-hotell, Ardilaun Hotel. Hotellet låg en bit utanför centrum och det kändes som en evighet att i regn och uppförsbacke vandra till hotellet. Vi såg ut att vara de yngsta gästerna på hotellet, men rummet var fint! Själva spa-delen var inte riktigt som på bild och var en liten besvikelse. Jacuzzin var tillfällig ur bruk och annars fanns det bara en bassäng där vi dessutom måste använda simmössa. Bastun var gemensam och eftersom vi inte ville tränga oss med en massa gamla gubbar, så gick vi istället en stund till ångbastun där det inte var lika rusning.

The Long walk med sina färggranna hus är den mest fotograferade gatan i Galway.

På kvällen tog vi taxi från hotellet till centrum och kunde konstatera att pubarna var lika bra i Galway som i Dublin!

Irish coffee på Taaffes bar.

Utflykt till Cliffs of Moher och The Burren

Onsdag 29.1

Jag gillar allmänt inte att åka på guidade turer utan gillar istället att utforska nya ställen på egen hand. Eftersom busstiderna till Cliffs of Moher inte var bra, så bokade vi online kvällen innan en 8 h bussutflykt till Cliffs of Moher med Galway tour company (endast 31,50 euro). Vi var lite skeptiska till utflykten med tanke på att det skulle ta så länge, men utflykten var en av resans höjdpunkter!

Vår chaffis hette Gary och han var lika rolig som chaffisen i Dublin! Det var helt otroligt att han orkade prata oavbrutet (för det mesta om stenar) samtidigt som han körde. Min erfarenhet från gruppresor är att någon alltid är sen och alla andra måste vänta, men Gary hade kommit på ett bra knep för att få folk att hålla sig till tidtabellen; är du 5 min sen så måste du sjunga en sång framme i bussen, 10 min så måste du dansa och mera än det så måste du göra både och, vid vägkanten medan du ser Gary köra iväg med bussen. Trots att det var januari och lågsäsong var vi 28 st. resenärer, och alla var väldigt noga med att komma i tid tillbaka till bussen!

Vi stannade vid Dunguaire castle i den lilla fiskebyn Kinvara där det årligen i september ordnas en stor ostronfestival. Vi stannade även vid Gleninsheen Wedge Tomb för att se den 5800 år gamla Poulnabrone Dolmen (i mina ögon en sten) samt vid någon gravgård i byn Kilfenora för att se kända keltiska kors. Ärligt talat så tycker jag att de irländska landskapen var mera intressanta än själva sevärdheterna. Vi fick lära oss att gräset får sin gröna färg från att de använder sjögräs som gödselmedel. Till skillnad från många andra ställen så går korna i Burren ute och betar även på vintern: djuren får i sig av det kalk och mineralrika gräset samtidigt som betande under vintern har en mindre inverkan på växterna.

Dunguaire Castle.

Murar gjorda av kalksten är en vanlig syn på Irland.
Poulnabrone dolmen.

Lunch i Doolin.

Innan vi nådde fram till resans höjdpunkt, så åt vi lunch på O´Connors pub i den lilla byn Doolin och maten var den godaste rätten under resan! Från Doolin tog det 45 min att köra fram till Cliffs of Moher. Gary rådde oss att stänga jackan innan vi steg ut ur bussen, för det var vääldigt blåsigt ute! Vi fick en inträdesbiljett som vi måste bära med oss. Det finns ingen ingång till området, men någon från personalen kan när som helst be att få se biljetten. Det var väldigt häftigt att få se de mäktiga klipporna och jag kände mig ganska liten där jag stod vid de 200 m höga och 8 km långa klipporna och blickade ut över Atlanten. Vädret ändrade väldigt fort. Vi kunde se stora regnmoln dra fram ovanför Atlanten och några minuter senare spöregnade det och det var så dimmigt så vi inte ens såg klipporna!

Mäktiga Cliffs of Moher!

Efter 1,5 h fortsatte resan tillbaka till Galway längs kustvägen. Vi stannade ännu en gång längs vägen där vi fick gå ut och titta på klipporna vid havet som påminde om månens yta. Efter vårt sista stopp tystnade Gary och så gott som alla i bussen sov resten av vägen tillbaka till Galway.

Vårt sista stopp på utflykten.

Väl framme i Galway var vi frusna efter att att ha sovit på bussen, så vi gick in till en pub för att värma oss innan vi gick och åt middag på den kända fiskrestaurangen Mc Donaghs.

Tillbaka till Dublin

Torsdag 30.1

Efter att ha ätit frukost på ett café i Galways centrum, så tog vi bussen tillbaka till Dublin för att spendera den sista tiden av vår resa i storstaden. Första dagen när vi anlände till Dublin så råkade vi se reklam för en jazzkonsert, så på torsdag kväll gick vi till restaurang JW Sweetman för att äta middag och lyssna på jazzmusik. Sista kvällen i Dublin firade vi förstås på pubarna i Temple bar området.

Huvudgatan i Galway.
Livemusik och Bulmers cider på Norseman puben i Temple bar.

Fredag 31.1

Vår sista dag på Irland var vi kulturella och besökte både vaxmuseet och naturhistoriska museet. Efter att för 2 år sedan ha besökt vaxmuseet i Amsterdam (samt tidigare i London), så måste jag säga att vaxmuseet i Dublin inte riktigt levde upp till mina förväntningar… men det var ändå roligt att se! Eftersom naturhistoriska museet hade gratis inträde passade vi på att även göra ett besök dit. Innan vi åt tidig middag och hoppade på bussen till flygfältet så passade vi ännu på att njuta av vårsolen med en kopp kaffe i Merrion Square parken där man även kan se en staty av Oscar Wilde.

Life is not complex. We are complex. Life is simple, and the simple thing is the right thing. – Oscar Wilde

Vaxmuseet.
Naturhistoriska museet.

En resa till Irland i januari

Med sina mysiga pubar och gröna landskap levde Irland upp till mina förväntningar och jag kan absolut rekommendera att besöka Irland i januari! Visst, det var rätt så grått väder och stundvis regnade det, men är det inte alltid så på Irland oavsett årstid? och som en taxichaffis sade så är det faktiskt väldigt grönt på Irland året runt. Jag tycker inte att vi gick miste om något för att vi reste under vintersäsongen, tvärtom. En klar fördel med att resa utanför högsäsongen är att det var så lite folk överallt och korta köar. T.ex. berättade vår busschaffis Gary att det under sommaren kan vara upp till 19 000 besökare vid Cliffs of Moher under en dag och under vårt besök var det väldigt få andra där.

4 Replies to “En resa till Irland i januari- Dublin och Galway

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *