När jag för 12 år sedan skulle börja studera valde jag mellan turism och biologi. Jag valde att läsa biologi och senare miljövetenskap. Intresset för turism har ändå alltid funnits där och jag har haft en del jobb inom hotell- och restaurangbranschen.
När jag var utbytesstuderande vid Göteborgs universitet läste jag en kurs i ekoturism och det öppnade mitt intresse för ämnet. Jag har redan länge funderat på att jag skulle vilja ha ett jobb där jag kunde kombinera mina två intressen; naturskydd och resande. Det kunde t.ex. vara ett jobb på en resebyrå som förmedlar ekoturismresor som främjar naturskydd i utvecklingsländer. När jag har sökt jobb har det dock fallit på att jag inte haft kompetens i något bokningssystem.
Så nu i höst började jag studera till internationell resekonsult! Utbildningen är på distans och arrangeras av Pro Nordic Education i Sverige. Man kan ju tycka att det inte är rätt läge för att studera turism då världsläget ser ut som det gör och man inte får resa. Men jag tänker att jag utnyttjar tiden som jag inte får resa till att studera. Och sedan när man (hoppeligen snart!) får börja resa igen och turism branschen reser sig upp igen är jag redo! I det här inlägget tänkte jag berätta vad det innebär att jobba som resekonsult.
Hur ser framtidens jobb ut för en resekonsult?
Vad innebär det att jobba som resekonsult? De flesta som hör ordet resekonsult/reseexpert tänker säkert på en person som säljer resor på en resebyrå. Och då kanske följdfrågan uppstår om det faktiskt finns en marknad för resebyråer i och med att folk numera själv kan boka sina resor på nätet?
Försäljning av resor
Det stämmer att allt flera väljer att boka flyg och boenden direkt från flygbolagen och hotellen. Samtidigt kan mängden alternativ online kännas överväldigande. Resebyråer har rapporterat att folk som kontaktar deras resebyrå upplever att de inte har tid att forska i och jämföra olika alternativ. Och speciellt äldre personer kan uppleva det besvärligt att behöva göra allting själv online. Så även om teknologin har ändrat på sättet hur reseexperter jobbar kvarstår ”kärnan” i businessen, det vill säga det handlar fortfarande om att sälja destinationer & upplevelser. Oftast handlar det dock inte om att boka en flygresa från en destination till en annan, utan om mera komplexa resor som inkluderar flera komponenter t.ex. längre rundresor.
Expert på vissa destinationer eller aktiviteter
Från att tidigare ha sålt allt och inget går trenden mot att sälja reseupplevelser som reflekterar specifika intressen och livsstilar. Flera resebyråer väljer idag att specialisera sig på vissa destinationer eller aktiviteter. Innan internet var det flygbolag, hotell & biluthyrningar som genererade pengar för resebyråer. Teknologin och en växande industri har dock gjort att flera resebyråer idag väljer at nischa sig t.ex.; äventyrsresor, sportevenemang, spa och hälsoresor, ekoturismresor, pilgrimsresor, shoppingresor etc.
Dessa nischer kräver att det finns experter på dessa områden. I och med att folk själv kan hitta en del info på nätet och konkurrensen inom industrin är stor behöver reseexperten ha stor expertis om produkten man säljer. Att reseindustrin blir mera specialiserad öppnar även upp möjligheter för specialister inom andra yrken t.ex. specialister på miljöproblem.
Från reseförsäljare till resekonsult
Människor som kommer till en resebyrå vill ha hjälp av en expert och förväntar sig att få något mera utöver vad man själv kan läsa på nätet. En reseexpert kan också hjälpa till med förberedelser inför resan bl.a. med visum ansökningar, reseförsäkringar, hälsoregleringar, växling av lokal valuta etc. Från att reseexperter tidigare varit mera traditionella reseförsäljare går utvecklingen mot att vara mera resekonsult. Förutom kunskap om destinationen måste reseexperten även ha erfarenhet och kunna erbjuda bra service.
Även då reseexperter traditionellt sätt jobbar på en resebyrå är det inte den enda tänkbara arbetsplatsen för en resekonsult. Det finns även en efterfrågan av en reseexperts expertis hos bl.a. företag och organisationer.
Personlig service viktigt
En stor orsak till varför människor söker hjälp från en resebyrå är för att de vill ha personlig service. Så kontakten med kunden är kanske viktigare än någonsin tidigare. För även om det kan vara lite dyrare att boka sin resa via en resebyrå handlar det inte alltid enbart om priset utan även om valutan man kan få för pengarna.
Att boka sin resa via en resebyrå kan ge en trygghet. Är man på andra sidan jorden kan det kännas som en trygghet att ha bokat sin resa via en resebyrå och veta att man får stöd av sin reseförsäljare ifall något går fel. När jag var på min första backpackingresa till Latinamerika kände jag en trygghet i att kunna kontakta min reseförsäljare på Kilroy travels som hjälpte mig när jag inte hann till mitt bytesflyg eller när jag ville ändra på min returbiljett.
Utbrottet av covid 19 visade att världsläget kan ändra väldigt fort. Jag tror att det i viss mån skapade en medvetenhet bland människor om att det kan vara skönt att ha stöd från en reseförsäljare ifall något går fel. Så jag tror att det kan vara något som folk tänker på mera då man reser i framtiden.
Jag ska bli resekonsult
Resande är min passion och redan planerandet av en resa ger mig fjärilar i magen! Jag skulle tycka det skulle vara jätte roligt att få använda mina egna erfarenheter till att även hjälpa andra med att planera sina resa och komma ut i världen. Men jag vill som sagt inte släppa miljöbiten. Just med tanke på att flera resebyråer väljer att nischa sig och behöver experter inom vissa områden, t.ex. ekoturism, är min förhoppning att jag kunde nyttja min miljövetare bakgrund och i framtiden jobba med ekoturism. Kanske jag kunde använda mina inspektörserfarenheter från mitt nuvarande jobb och åka och kontrollera att nuvarande destinationerna uppfyller kriterierna? eller arbeta med att välja ut nya destinationer? Eller kanske jag kunde jobba med utvecklande av hållbart/ansvarsfullt resande som verkar vara en växande trend inom reseindustrin. Möjligheterna är många!
Det känns som att kraven på en reseexpert är större idag jämfört med tiden innan internet. Samtidigt är jobbalternativen flera och jag tycker det är fantastiskt att intresset för ansvarsfullt/hållbart resande verkar öka. Jag väntar med spänning på vad framtiden bär med sig!
Hej!
Jag funderar också på att utbilda mig till resekonsult och jag har ungefär samma bakgrund och motivering som du.
Nu är ju den här bloggposten ett år gammal så jag är nyfiken, hur går det? Är du nöjd med valet av utbildning? Har du fått en känsla för hur arbetsmarknaden ser ut nu post-covid?
Hej! Vad kul att du också är intresserad av att utbilda dig till resekonsult! Jag blev klar med utbildningen i slutet av maj och känner att jag är nöjd med utbildningen. Vi fick lära oss om resebranschen i allmänhet och att använda bokningssystemet Amadeus. Hela utbildningen var på distans och jag tycker det fungerade bra. Tyvärr har jag ännu inte hittat något lämpligt jobb inom resebranschen. Men i och med att världen börjar öppna upp sig och folk börjar resa igen känns det som att branschen håller på att återhämta sig. Så jag är hoppfull! 😊