Mina resor 2020 och 2019

Förra året var exceptionellt på många sätt, inte minst med tanke på utlandsresandet som nästan helt och hållet uteblev för min del.

Lite resande blev det ändå som tur var! I det här inlägget har jag summerat mina resor 2020. Men eftersom reseåret 2020 är rätt så magert tänkte jag också titta tillbaka på resorna jag gjorde år 2019.

Jag hoppas på att jag i slutet av år 2021 kan titta tillbaka på resorna jag gjorde år 2021!  

Mina resor år 2020

Irland i januari

Jag är så glad över att jag och min syster Sofia hann resa till Irland i början av året 2020. Vi funderade nämligen på att vänta tills senare på våren, men skulle vi ha väntat skulle det inte ha blivit någon resa på grund av corona utbrottet. Jag tycker det var en viktig påminnelse om att man alltid ska ta vara på chanser när man får dem och inte skjuta fram saker i framtiden.

I Irland besökte vi först huvudstaden Dublin varifrån vi sedan åkte buss till kuststaden Galway. Det jag främst tänker på från resan till Irland är alla de mysiga pubarna med live musik som vi besökte samt bussutflykten som vi åkte på från Galway för att se Cliffs of Moher.

Dublin i vårsolen.

Hemester i Finland

Irland var den första och enda utlandsresan jag hann med år 2020. För övrigt blev det endast hemester i Finland. På sommaren besökte jag vänner i Åbo, Oravais och Lojo samt familjen i huvudstadsregionen. Därtill blev det en dagsutflykt till sommarstaden Hangö. Jag, syrran och pappa gjorde också en resa till insjö-Finland där vi bland annat stannade vid en vingård för att smaka på lokala viner, hörde storlommen, åt siklöjor på torget i Willmanstrand, simmade i sjön Saimen och övernattade i en stuga i Puumala. Även om jag gillar att resa utomlands istället för att bara semestra i mitt hemland, var det ändå roligt att upptäckta mera av mitt hemland.

Att efter bastun ta ett dopp i sjön Saimen var en av sommarens höjdpunkter.

Mina resor år 2019

Backpacking på Sri lanka i februari

År 2019 var ett mera händelserikt år med tanke på resandet. I början av året reste jag och Sofia tillsammans till Sri lanka. Vi reste längs med västkusten och upptäckte bland annat många fina stränder. Av dessa blev Mirissa en favorit. Vi besökte också Yala nationalparken i närheten av Tangalle där vi hade turen att se elefanter på alldeles nära håll, vilket var väldigt häftigt!

Mirissa blev favorit stranddestinationen på Sri lanka.

Efter att Sofia åkt hem fortsatte jag själv resan till inlandet där jag bland annat besökte en te fabrik och fick lära mig om tillverkningen av ceylon te. 

Jag passade på att besöka den ökända bron Nine Arch Bridge i Ella.

Sol- och badsemester på Mallorca i augusti

Jämfört med backpackandet på Sri lanka blev nästa resa betydligt enklare och bekvämare. På sommaren reste jag nämligen på sol- och badsemester till Mallorca med min pappa och Sofia. Ett väldigt klassiskt resemål som lätt associeras med charterresor och festande, men Mallorca är mycket mera än så. Förutom att sola och bada besökte vi även byn Soller och Valldemossa som man lätt kan ta sig till med kollektiv trafik. Jag tyckte också att staden Palma var väldigt trevlig stad med bra shopping möjligheter.

Fina stranden Ciudad Jardin i närheten av Palma.

Födelsedagsfirande i Gdansk i oktober

Årets sista resa blev en stadssemester. I oktober besökte jag och pappa Gdansk i Polen där jag även firade min födelsedag. Jag hade sett fram emot att besöka Gdansk redan länge och jag blev inte besviken! Det var lätt att ta sig fram i staden till fots och jag imponerades av de vackra och färgglada husen i holländsk stil. Vi gjorde även en dagsutflykt med tåg till Sopot som var en fin liten kuststad.

Dlugi Targ (långa torget) i Gdansk som kantas av färggranna vackra hus.

Därtill blev det tre besök till Stockholm (två under sommaren och en innan jul) samt en övernattning i Tallinn i november. Besök till grannländernas huvudstäder var resor jag tidigare tog för givet och som inte kändes så speciella. Nu när man inte ens fått resa till dessa ställen tror jag att jag i framtiden uppskattar även resor till Stockholm och Tallinn mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *