Semester på Rhodos

Maten, värmen och det klara turkosa vattnet gör att Grekland är ett av mina favorit resmål! eftersom det var över tio år sedan som både jag och Sofia senast hade varit i Grekland kände vi att det var dags igen.

I det här inlägget får du läsa om ställen vi besökte under vår semester på Rhodos.

Mångsidiga Rhodos stad

Vi ville bo i öns huvudstad dvs. Rhodos stad för att kunna ha nära till både stränder och stad. Därför valde vi att bo på hotell Athena som är belägen vid den så kallade blåsiga-stranden med promenadavstånd till centrum.

Rhodos stad

I den moderna delen av Rhodos stad hittar man klädbutiker, restauranger, caféer etc. Den gamla stadsdelen är omgiven av en ringmur och är enligt mig den finare (och mera turistiga) delen av staden. I de trånga gränderna i gamla stan finns många turistbutiker, men även många mysiga restauranger och barer.

Vackra bougainvillea!
Huvudshoppinggatan Sokrates i gamla stan.
En av ingångarna till gamla stan.
Den mysiga restaurangen La Casa.
Hippokrates torg i Rhodos gamla stan.
En annan ingång till gamla stan.

Stränderna

På Rhodos norra spets finns två stränder som går ihop vid ett smalt näs. På den vänstra sidan om spetsen finns ”Windy beach” och på den östra sidan ”Elli beach”. Som namnet antyder blåser det ofta på Windy beach och det var ofta stora vågor i havet som gjorde att det inte kändes säkert att simma. På den östra sidan avtar vinden mirakulöst så det är vanligtvis alldeles vindstilla på Elli beach. På båda stränderna kan man för 12 euro hyra en solstol för en dag.

Den blåsiga Windy beach.
Den vindstilla Elli beach.

Fina stranden i Ixia

På den sydvästra sidan av ön, endast 5 km från Rhodos stad, finns Ixia som är en populär semesterort. Eftersom jag bodde där när jag för 14 år sedan var på Rhodos ville jag åka och se om jag kände igen mig. Jag kände tyvärr inte igen mig, men den 2 km långa klapperstenstranden var väldigt fin och kändes lugnare jämfört med stränderna i Rhodos stad. Vi tog taxi dit för 10 euro men bussresan tillbaka kostade endast 2,50 euro.

Stranden i Ixia.
Kristallklart vatten.
Pita-halloumi på ett café på Ixia stranden var en av de godaste måltiderna!
Vi passade på att ta en drink på ett av strandhotellen.

Ön Symi

Vi ville åka på en båtutflykt och tyckte att ön Symi såg ut som ett trevligt ställe. Båtfärden med ”speed boat” från Mandrakihamnen till hamnstaden Gialos tog endast 1 timme.

Gialos är en liten pittoresk by som dagligen besöks av ett flertal turister som likt oss gör en dagsutflykt från Rhodos. Vi promenerade längs strandpromenaden och beundrade de färggranna husen som sträcker sig från hamnen uppför sluttningen och det kristallklara vattnet. Före vi åkte passade vi på att äta färsk fisk och räkor på Taverna Haris. Maten var god, så jag kan varmt rekommendera stället!

Färggranna fina hus längs strandpromenaden i Gialos.
Hamnstaden Gialos på Symi.

Från strandpromenaden kan man ta sig ett svalkande dopp i det klara vattnet.

Vår ”high speed boat”.

På vägen tillbaka till Rhodos stannade vi vid havsviken St.Georges bay där vi hade 30 minuter tid att simma och snorkla. Vattnet var klart och fint, men tyvärr fanns det inget att se.

St. Georges bay.

Snorkling i Ladiko

Vår sista dag på Rhodos tog vi bussen från Rhodos centrum till Ladiko för att snorkla vid Anthony Quinn bay. Bussresan kostade 2,50 euro och tog 1 timme istället för 30 minuter. Det visade sig först efteråt att vi varit på ett klippbad mellan stränderna Ladiko och Anthony Quinn bay. Det var hur som helst ett väldigt fint ställe med klipporna och det kristallklara vattnet. Vi hade med oss snorkeln och kunde vid klipporna se fiskar och havsborrar.

Klippbadet mellan stränderna Ladiko och Anthony Quinn bay.

Dagsutflykt till Marmaris i Turkiet

Turkiet ligger endast 18 kilometer sydväst om Rhodos. Eftersom man på bara 1 timme kommer över med färja från Rhodos till Marmaris passade vi på att göra en dagsutflykt till Turkiet. Vi hade bokat utflykten via vårt resebolag eftersom det ingick transport från/till hotellet, men det går även bra att boka biljetter från hemsidan. För tillfället är det endast ett rederi som trafikerar, Sea dreams. Färjan åker från Rhodos hamn och före man kan kliva ombord måste man betala en 15 euros hamnavgift och gå genom en passkontroll. Ombord på färjan finns en stor sittsal och ett litet café.

Sittsalongen på Sea dreams.

Marmaris

På Turkiets sida behövde vi igen gå genom en passkontroll. Sedan stod det en guide utanför terminalen och sade att det ingår en 1,5 timmes utflykt i priset. Vi tyckte det lät trevligt, så vi hoppade ombord på bussen som till först tog oss upp på ett berg där vi kunde ta bilder på staden. Nästa stopp tror jag att de flesta kunde ha skippat, för vi skjutsades till en guld- och diamantaffär… försäljarna såg trötta ut och ingen orkade ens försöka sälja något till oss.

Från utsiktsplatsen har man en fin utsikt över Marmaris.

Den stor basaren

Till näst blev vi som tur utsläppta vid den stora basaren. Jag hade förväntat mig att basaren skulle vara som i Istanbul med en massa kryddor etc., men denna marknad var helt klart bara för turister. Den ena turistbutiken efter den andra sålde alla samma saker. Det var dock näst intill öde inne i basarområdet och försäljarna verkade vara inne i någon slags siesta mode. Bara man höll blicken i marken och inte stannade för att titta så fick vi gå ganska i fred utan att försäljarna ropade efter. Efter att Sofia köpt en magnet och jag ett kuddfodral kände vi oss nöjda.

Gamla stan och stranden

Efter att vi ätit lunch promenerade vi till den gamla delen av staden som var väldigt idyllisk och vacker. Eftersom det var så hett hade vi tänkt ta oss ett dopp vid stranden. Men när Sofia skulle gå i vände hon om. Det var nämligen fullt med skräp i vattnet. Vi nöjde oss med en liten vilopaus på stranden före det var dags att bege sig tillbaka till bussen.

Fina kullerstensgator i Marmaris gamla stan.
En av de många katterna som bor i gamla stan.
En vilopaus på stranden i Marmaris.
Avenyn i Marmaris.

På vägen till hamnen stannade bussen ännu vid en fabrik som tillverkar turkiska sötsaker. Där blev vi förstås lurade att köpa med oss överprisat lokum och halva… men det var gott!

Semester på Rhodos

Rhodos är en ökänd charterresemål, vilket märktes i antalet turister. Speciellt nordiska turister. Men för den som likt oss är ute efter en avkopplande semester med god mat, värme, fina stränder och klar turkost vatten är Rhodos ett bra alternativ. För den som hyr bil finns det säkert många fina och mindre turistiga ställen att upptäcka på ön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *