Likheter mellan Uppsala och Åbo

Efter att ha bott både i Åbo i Finland och i Uppsala i Sverige har jag märkt att det finns flera likheter mellan dessa två ständer. I det här inlägget har jag listat de saker som jag tycker att Uppsala och Åbo har gemensamt.

En gammal stad

En sak som Uppsala och Åbo har gemensamt är att de båda är gamla städer som grundades på 1200-talet. Uppsala grundades år 1286 och är Sveriges fjärde största stad. Åbo antar man att grundades på 1200-talet och är Finlands äldsta stad, tidigare huvudstad och sjätte största stad.

En studentstad

Även om Uppsala inte är Sveriges äldsta stad, så är Uppsala Sveriges äldsta studentstad! Uppsala universitet grundades redan år 1477. Idag studerar ca 50 000 studeranden vid två universitet och tre högskolor. Akademin i Åbo grundades år 1640 och idag studerar ca 400 000 studeranden vid 6 högskolor.

På Valborgsmässoafton samla studenter i Åbo utomhus för att fira.

En å som rinner genom staden

I de båda städerna finns det en å som rinner genom staden. I Åbo är det Aura å som är 70 km lång och i Uppsala är det Fyrisån som är 80 km lång. Fyrisån delar Uppsala i den historiska och moderna delen. Även Aura å delar Åbo i två delar. På östsidan där bland annat domkyrkan ligger kallas för ”på den här sidan av ån” eftersom det var på den sidan som staden grundades. Den andra sidan där bland annat Salutorget finns kallas för ”på den andra sidan av ån”.

Fyrisån i Uppsala.
Fyrisån mot söder från Islandsbron.
Aura å i Åbo.
Aura å från Aurabron.

En stor domkyrka

En sevärdhet som kännetecknar de båda städerna är domkyrkan. Uppsala domkyrka är den största kyrkan i Norden och är 588 år gammal. Åbo domkyrka är inte lika stor men den är däremot 135 år äldre jämfört med Uppsala domkyrka.

Domkyrkan i Uppsala.
Domkyrkan i Åbo.

Ett magnifikt slott

En till sevärdhet som kännetecknar de båda städerna är slottet. Slottet i Uppsala är 261 år gammal, vilket dock kan klassas som ett nybygge jämfört med Åbo slott som är mera än 700 år gammal. Uppsala slott är beläget uppe på Kasåsen och syns på långt håll för den som närmar sig staden. Åbo slott har inte ett lika centralt läge som Uppsala slott utan ligger vid mynningen av Aura å i närheten av färjterminalerna.

Uppsala slott.
Åbo slott.

En shoppinggata

Likt de flesta andra städer har även Uppsala och Åbo en gata längs vilken man finner de flesta butiker.

Svartbäcksgatan.
Universitetsgatan.

Ett centralt torg

I de båda städerna finns det ett centralt torg från vilken shoppinggatan utgår. I Uppsala heter torget Stora torget och i Åbo Salutorget. Det som är gemensamt för de båda torgen är att de är nyligen renoverade.

Stora torget i Uppsala.
Stora torget i Uppsala.
Salutorget i Åbo.
Salutorget i Åbo.

Flera parker

I Uppsala finns det ett flertal parker, bland annat Stadsträdgården, Carolinaparken och Torneparken. Stadsträdgården som är belägen intill Fyrisån är den största parken i Uppsala och är min favorit! Det finns ett flertal parker även i Åbo bland annat Idrottsparken, Vårdberget och Puolalaparken. När jag bodde i Åbo gillade jag att sitta vid ån och då var de två lite mindre parkerna vid Auraån, domkyrko- och lönnrotsparken, mina favoriter.

Stadsträdgården i Uppsala.
Domkyrkoparken nedanför domkyrkan i Åbo.

Bra utbud av restauranger och caféer

Jag tycker att de båda städerna har ett bra utbud av restauranger och caféer. Om jag vill fika i Uppsala går jag oftast till café Carl von Linné eller Ofvandahls konditori. I Åbo är café Art som är belägen vid Aura å mitt favorit café! I Uppsala finns det ännu många restauranger som jag inte har varit till, men Stationen är hittills en favorit. I Åbo äter jag gärna på restaurang Blanko.

Café Art i Åbo.
Café Carl von Linné i Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *