En resa till Island i februari

Jag hade inte tänkt att jag skulle besöka Island mitt i vintern, under den kallaste & mörkaste tiden under året. Men när jag & min syster Sofia planerade för vår vintersemester i februari kändes Island som det enda rätta alternativet.

Resan till Reykjavik

Flygresan till från Helsingfors till Keflaviks flygfält tog 3,55 h. Vi flög med Iceland air och flygbolaget överraskade oss positivt. Varje stol hade en egen skärm med flera filmer att välja mellan plus att kaffe och te ingick.

Vi hade på förhand bokat biljetter till Flybus som skulle ta oss från flygfältet fram till hotellet. Flygbussen stod precis utanför terminalen, så det var enkelt att hitta. När vi körde genom de isländska landskapet blev jag var förvånad över hur karg marken var. Jag läste senare på nätet att endast 1 % av marken på Island används för odling och 20 % som betesmark.

Efter 45 min. var vi framme vid bussterminalen. Trots att vi bokat transport fram till hotellet måste vi ända kliva av bussen. På andra sidan av terminalen väntade redan ett flertal personer. Efter en stund kom det en mindre buss och chauffören ropade ”pink ticket!”, vilket vi hade fått på den första bussen. Några minuter senare stannade vi vid ”Hotel Natura” som var vårt hotell och visade sig vara bara 1 km från bussterminalen…

Bussarna som åker från flygfältet står parkerade direkt utanför terminalen.
Svarta lavafält och berg är en vanlig vy på Island.

Eftersom det var lördag kväll hade vi planerat att gå och titta på Reykjaviks nattliv. Vi var ändå så trötta så vi valde att äta varsin burgare på hotellets bar och gå tidigt och lägga oss.

Reykjavik

Första dagen på Island utforskade vi Reykjavik. Vi promenerade från hotellet till den ökända kyrkan Hallgrimskirkja på ca 20 min. Eftersom det var söndag råkade det sig att det var mässa i kyrkan. Vi gick istället till för att äta frukost/lunch till cafe Loki. Jag beställde rågbröd med ”plokkfiskur”(potatis/fiskmos) som är en traditionell maträtt på Island. Sedan fortsatte vi promenera ner längs med Skolavordurstigur gatan som var kantad med ena turistshopen efter den andra.

Plokkfiskur på cafe Loki.

När vi gått gatan till slut bestämde vi oss för att vara lite kulturella och gå på museum. Nämligen till världens enda penismuseum! Där fanns representerade olika djurarters juveler. Det var lite intressant men också lite äckligt med alla konserverade penisar…

Vi fortsatte vidare ner mot havet där vi var inne och tittade i Konsert- och konferenshallen som ligger nere vid vattnet. När vi kom ut tittade solen fram och vi fick en fin utsikt över vattnet och bergen.

Stålskulpturen ”Solfar” påminner om ett vikingaskepp.

På vägen tillbaka till hotellet stannade vi vid Hallgrimskirkja och tog hissen upp till kyrkotornet varifrån vi hade en fantastiskt utsikt över staden!

Utsikten över Reykjavik från Hallgrimskirkja.

Väl tillbaka på hotellet gick vi till hotellets spa-avdelning. Vi hade antagit att det är inkluderat i rumspriset, men det var det tyvärr inte utan kostade 25e/person… det var ändå väldigt lugnt & fint med en simbassäng, en varmvattenbassäng, vanlig bastu & ångbastu. På kvällen tog vi bussen in till centrum där vi åt middag på en italiensk restaurang.

Gyllene cirkeln och snöstorm

Vi började dagen med frukostbuffé på hotellet (som heller inte var inkluderat i rumspriset…). Redan kl.8 blev vi upphämtade av en buss som skulle ta oss på en utflykt längs den Gyllene cirkeln som är den populäraste turistrutten på Island. Bussen plockade upp flera människor från andra hotell och körde sedan till en bensinstation där två andra bussar stod parkerade.

Guiden sade att de som hade bokat glaciärvandringen ska gå till den ena bussen och ”Peter” som har bokat den hemliga lagunen går till den andra bussen. Strax innan vi skulle åka fråga guiden om alla som var kvar på bussen hade bokat endast Gyllene cirkeln. Då steg jag upp och frågade om vi inte också skulle åka via hemliga lagunen ”varför undrar du det?” ”jaa… för att jag har bokat det”. Då sprang han fort till bussen bredvid som precis höll på att rulla bort. Han kom sedan tillbaka med den andra bussens guide. Det visade sig att vi skulle ombord på den andra bussen…

Kratern Kerid

Det var ännu mörkt ute när vi rullade fram mot bergen, men när det väl klarnade såg vi hur otroligt fint landskapet var! Vårt först stopp var vid den gamla vulkankratern Kerid. Det blåste kallt ute och jag var måttligt imponerad över den snöfyllda gropen i marken.

Gamla laugin – hemliga lagunen

Vi åkte vidare till den ”hemliga lagunen” (secret lagoon) eller Gamla Laugin som det heter på isländska, som är en naturlig het källa. Enligt guiden badar islänningar i en varm källa varje vecka. Det är alltså en motsvarande tradition som många finländare har med bastu.

När vi kom till entrén måste vi se på en video gällande säkerheten. Sedan fick vi möjlighet att köpa ett plastfodral som skydd till mobilen, vilket vi gjorde. Vi köpte också skumppa som vi njöt av i den varma lagunen. Lagunen var större än jag tänkt mig och det var bara vår grupp där, så vi hade gott om utrymme att bada. Bredvid lagunen finns en geysir som tillför varmt vatten till lagunen var 15 minut.

Den oväntade snöstormen

Enligt planen skulle lunch ha varit näst på tur i schemat. Guiden meddelade dock att hon fick info från kontoret att det är en snöstorm på väg och att vi måste ta oss tillbaka till Reykjavik så fort som möjligt. Vädret såg ännu bra ut och det var en stor besvikelse att måsta åka tillbaka och missa Tingvalla nationalparken, vattenfallet Gullfoss och Geysirn.

Islandshästar är en vanlig vy på Island.

Enligt guiden har många islänningar som bor i Reykjavik en stuga som de åker till under lediga dagar.

När vi kom upp i bergen kom dock snöstormen emot oss och väglaget var dåligt. När vi kommit ner från bergen stod en servicebil redan redo att stänga av vägen.

Blåsten och snön uppe i bergen gjorde att väglaget var dåligt.

Vi var tillbaka på hotellet redan kl.15, så vi passade på att ta en tupplur. Lagunens varma vatten och allt sittande i buss hade gjort oss helt utmattade. På kvällen nådde snöstormen till Reykjavik, så kvällens program blev middagsbuffé på hotellet.

Utsikten från hotellrummet på måndag kväll.

Ridtur med islandshäst

Näst dag skulle vi ha fått delta på en 11 h lång utflykt som förutom Gyllene cirkeln skulle ha inkluderat ett besök till en hästgård. Med tanke på hur trötta vi var efter utflykten dagen innan bestämde vi oss för att istället boka en halvdags ridtur med islandshäst.

Eldhestar

Vi blev igen upphämtade kl.8 av en buss som körde oss till Eldhestar stallet. Enligt guiden var det ännu på morgonen oklart ifall de skulle kunna hämta upp oss, men som tur öppnade vägen kl.7. Det verkade vara något strul med upphämtningen av vissa gäster, vilket gjorde att vi var sena från tidtabellen. Så när vi kom till stallet var det väldigt bråttom med att få på halaren, hitta en passlig hjälm & hoppa upp på hästen.

Under vinterhalaren hade jag på mig mina utebyxor & långa vinterjacka, vilket gjorde att jag var stel som en pinne. Jag är glad att hästen inte var större än vad den var, för det var inte det lättaste att komma upp på den…

Vi hade tydligen bokat en annan tur jämfört med de fyra andra som kom med samma buss som vi, så planen från början var att vi skulle va varsin guide. När vi började gå mot bergen visade det sig dock att det hade snöat så mycket under natten att stigen var helt igensnöad och hästarna vägrade gå…vi fick istället ändra rutt så att gick samma väg nere på ängen.

Det var länge sedan jag red på en häst, så det var roligt! speciellt då vi töltade. Min häst var lite otålig och hade svårt att stå stilla de gånger vi stannade. Sofia hade däremot flockens lugnaste och långsammaste häst.

Efter ca 2 h vandring kom vi tillbaka till stallet. Vi var båda glada över att vi bara valde en halvdagstur eftersom fötterna var genomfrusna. Sedan var det lika bråttom igen att få bort sadeln, hjälmen & kläderna för bussen skulle avgå om 10 min. Jag och Sofia hade bokat en tur som inkluderade kaffe & kaka, men det fick vi ta med oss på bussen…

Middag på restaurang Messinn

Det var skönt att igen vara tidigt tillbaka på hotellet. Efter att vi vilat oss en stund fixade vi oss och promenerade sedan in till centrum. Vi hade bokat bord på fiskrestaurangen Messinn och beställde båda havskatt vilket det var väldigt gott! Vi passade också på att prova på den lokala snapsen, ”svarta döden”. Det smakade som svensk akvavit, men inte lika kryddig. På vägen hem gick vi ännu via en engelsk pub där vi beställde varsin gin tonic med lokal isländsk gin.

Sista dagen på Island

Vår sista dag på Island valde vi att spendera i Islands kanske mest populära sevärdhet, nämligen Blåa lagunen. OBS! eftersom lagunen är ett populärt besöksmål måste man köpa biljett några veckor på förhand.

På förmiddagen packade vi ihop våra saker, checkade ut från hotellet och promenerade sedan till centrum för att äta tidig lunch på restaurangen Old Iceland.

Köttsupa är en traditionell isländsk rätt.

Blåa Lagunen

Vi hade bokat biljett till Blå lagunen till kl.15 och bussen dit åkte från Reykjavik Terminal 45 min. innan. Lagunen ligger mitt i ett kargt lavafält som fick oss att tänka att det kanske är såhär det är på månen. Blåa lagunen är utsedd av National Geographic till ett av världens 25 underverk, men i motsats till Gamle Laugin är Blå lagunen inte en naturlig varm källa utan en konstgjord bassäng som bildades år 1976. Lagunen är placerad intill det geotermiska kraftverket Svartsengi som borrar efter ånga och varmt vatten. Vattnet i bassängen är i själva verket spillvatten från kraftverket… Vattnet är blått och mjölkaktigt och mineralerna och algerna sägs vara bra för huden. Mitt hår kändes i alla fall väldigt strävt ännu flera dagar efter att vi simmat i lagunen.

Från parkeringsplatsen måste man gå 200 m genom lavafältet till entrén.

När vi kom till anläggningen fick vi ett armband som vi kunde låsa/öppna skåpet i omklädningsrummet med samt betala för eventuella drycker i baren. Handduken får man först efter att man kommer upp ur vattnet. Det var skönt att bada i det varma vattnet som är 39 grader året om.

Den rykande vattenångan gjorde det svårt att se framför sig och få en helhetsuppfattningen. Lagunen var dock mycket större än jag tänkt mig. Till min stora glädje fanns det även en vanlig finsk bastu och en ångbastun som man fick använda. I den biljett vi köpt ingick dessutom en dryck i baren som fanns i vattnet samt en ansiktsmask av kisellera.

Vi ville inte ta med mobilen till lagunen. Denna bild är tagen på baksidan.

Efter 3 h badande var vi nöjda. Eftersom vårt flyg skulle åka iväg tidigt nästa morgon hade vi för sista natten bokat boende på Aurora Hotel som är precis intill flygfältet. Jag hade dock tidigare missat att kolla att sista bussen till flygfältet åker redan kl.16… som tur gick det att beställa taxi från receptionen och resan till hotellet blev inte så farligt dyr i isländska mått sett. På hotellet fanns en restaurang där vi sedan avnjuta vår sista middag på Island.

Att resa till Island i februari

Att resa utanför säsongen har som tidigare konstaterat sina fördelar: priserna är lägre och det är mindre folk. Jag blev ändå förvånad över hur förhållandevis mycket turister det var på Island i februari. Främst amerikanare och britter. Reykjavik kändes rätt så turistigt med ett flertal tursitshops och väldigt få t.ex. klädbutiker. Jag gillade ändå det förhållandevis rikliga utbudet av restauranger och barer. Jag undrar om isländare dock börjar tröttna på turister, för vi upplevde att vi fick dålig service på flera ställen.

Det som mest imponerade mig på Island var det karga landskapet med lavafält och vulkaniska berg. Så även om vår Gyllene cirkeln-utflykt blev avbokad, var bussresan i sig en upplevelse. För det som är en nackdel med att vara på Island under vintern är just vädret som kan ändras väldigt fort. Samtidigt var det extra mysigt att bada i de varma lagunerna när det var kallt & snöigt ute. Besöket till Gamle laugin var resans höjdpunkt för mig. Under vintern finns det också bra chans att se norrsken. Eftersom vi inte lyckades se norrsken när vi vintern 2020 var till Lappland hade vi hoppats på att kunna se det nu. Tyvärr gjorde vi inte det nu heller.

Jag blev inte lika förtjust i Island som i vissa andra öar som jag besökt bl.a. Irland. Men skulle jag åka tillbaka gör jag det under hösten. Då skulle jag vilja hyra en bil och kunna ta mig runt till andra delar av ön samt besöka sevärdheterna längs den Gyllene cirkeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *