8 tips för en lyckad backpacking!

Om tre veckor är det dags igen! Om tre veckor beger jag mig nämligen ut på mitt tredje backpacking-äventyr och denna gång bär det av till Sri Lanka! Eftersom det redan har gått tre år sedan jag backpackade senaste gången, har jag tittat på mina gamla dagboksanteckningar från tidigare resor där jag skrivit ner tips som är bra att tänka på när man ska backpacka. I detta inlägg delar jag med mig av 8 praktiska tips för en lyckad backpacking!

Tips för en lyckad backpacking

1. Ta reda på i förväg

Det är smart att i förväg ta reda på om destinationen och om sevärdheterna. Läs på internet och tala med andra som besökt stället. Det är nämligen tråkigt att i efterhand höra om något ställe som man missat att besöka för att man inte vetat om det. Ett tips är att skriva upp ställen som du vill se och saker du vill göra. Men planera inte för mycket, utan lämna utrymme för spontanitet och oförväntade situationer! Jag har lärt mig att det ger mera att gå på känsla och stanna längre tider på ställen man trivs på istället för att försöka hinna se och göra allting.

Under mitt besök i Khao Sok i Thailand är jag glad att jag inte missade att besöka Cheow Lan-sjön!

2. Packa med bekväma kläder och skor.

Under mina backpackingresor har jag i alla fall upplevt att man efter ett tag slutar bry sig om sitt utseende och det är endast bekvämlighet räknas.
Till min första backpacking-resa släpade jag med bland annat hårvårdsprodukter & en fön som jag inte använde en ända gång…  för de dagar då man reser rekommenderar jag smutskänsliga shorts och en t-shirt eftersom ryggsäcken annars lätt ger skavsår på axlarna. Det brukar kunna vara kallt på bussar med ac, så bekväma långbyxor och en långärmad tröja/fleece-filt är bra att ha med sig. Långbyxor kommer även till användning om man t.ex. vill besöka tempel där man måste täcka knäna. Som skor rekommenderar jag tossor/vandringsskor för resedagar, flipflops att ha på stranden och för övrigt bekväma sandaler.  

Här sitter jag, en tidig kall morgon, på golvet och värmer mig i bagageutrymmet på en båt som åker längs Mekong floden i Laos.

3. Användbara saker som är bra att ha med

Förutom de nödvändigaste sakerna finns det vissa saker som är användbara att ha med sig:

  • trådlös laddare till mobilen
  • flasköppnare
  • ficklampa
  • plastpåsar – behövs alltid! t.ex. att sätta smutsiga kläder i
  • plastpåse med zip-lås – att förvara bland annat pengar & telefonen i ifall det blir regn.
  • kryddor – ifall man själv vill laga mat på boendet
  • näsdukar – det saknas väldigt ofta toapapper på toan
  • en filt att ha med på långa bussresor (se bilden nedan)
  • liten väska att ha de viktigaste sakerna i och som man enkelt kan ta med på kortare utflykter och in på bussen
  • ett lås för säkerhetsboxar
  • böcker
  • spelkort.
På bussen i Peru önskade jag att jag hade haft med en filt, eller en långärmad tröja.

4. Ha alltid tillräckligt med kontanter på dig.

Detta gäller speciellt om du reser ensam och inte har möjlighet att låna pengar av någon kompis, för ”cash is king” på de flesta ställen. Förvara inte alla pengar på samma ställe, utan göm pengarna på olika ställen t.ex. i ryggsäcken och i lilla väskan.

Så här ser sedlarna ut i Costa Rica.

5. Ha med en kopia på passet

…och på ett eventuellt visum och vaccinationsbevis på din e-mail eller en bild av dessa på mobilen.  Detta är en enkel och bra säkerhetsåtgärd ifall du tappar bort dina viktiga dokument.

6. Skriv upp viktiga telefonnummer i ett häfte 

T.ex. till familj & vänner, ambassaden i det landet du reser i, försäkringsbolaget, spärrtjänsten för bankkort etc. ) och adresser (för att skicka vykort ;)). Igen en enkel och bra säkerhetsåtgärd ifall du blir av med mobilen.

7. Kolla upp några boenden på förväg och skriv upp adressen

Om du som jag inte vill planera och boka boende på förhand kan det ändå vara extremt hjälpfullt att ha kollat upp boendeutbudet på förhand, speciellt ifall du anländer sent till ett nytt ställe. Att ha namn och adress uppskrivet i ett häfte är också bra, så att du kan visa upp det till taxichauffören eller om du måste fråga efter hjälp.

Jag kan dock inte garantera att du trots det hittar rätt genast. I Vang Vieng i Laos hade jag stora problem med att hitta mitt hostell trots att jag hade både namn och adress uppskrivet och jag frågade flera personer om hjälp… (slutligen hittade jag fram efter att jag lånat ett annat hostells wifi och själv kollade upp hostellets läge på kartan).

8. Skriv dagbok.

På mina resor har jag sett många, speciellt ensamresenärer, sitta och skriva. Att hålla dagbok är ett bra sätt att få utlopp för sina känslor och tankar.  Det är dessutom ett bra sätt att förvara sina äventyr!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *