Att bo på Åland – därför trivs jag här!

När jag för 3 år sedan flyttade till Åland för att jobba en till sommar på Åland så hade jag ingen aning om att jag skulle stanna kvar på ön så här länge. Och andra sidan borde jag inte vara så förvånad över att jag fortfarande bor kvar, det verkar nämligen vara mitt öde att bo på Åland.

Min bakgrund gällande Åland den att jag besökt ön varje sommar sedan jag föddes. Som barn besökte jag Åland tillsammans med min familj och sedan jag blev 18 år gammal, så har jag sommarjobbat på Åland varje år (förutom år 2012 ) fram tills år 2016 då jag fick jobb på min nuvarande arbetsplats.

Åland har alltid varit det stället som jag längtat till när jag har rest omkring i världen och stället som alltid har känts som ett hem för mig. Jag har såå många bra minnen från Åland <3

Eftersom jag är en rastlös själ så har många undrat över hur jag kan trivas så bra på Åland. Vad är det med Åland som får mig att stanna? Nedan har jag listat några orsaker till varför jag trivs på Åland.

Därför trivs jag på Åland

Närheten till naturen och havet

Den främsta orsaken till att jag trivs på Åland skulle jag säga att är närheten till naturen och havet. Jag har kommit fram till att jag inte trivs med att bo mitt i en stad. Jag behöver ha nära tillgång till naturen och till havet för att jag ska må bra. Naturen är ett ställe som jag kan fly till när jag vill vara ensam, som jag får energi ifrån, som inspirerar mig i mitt fotograferande och där jag kan koppla av. Även om jag bor centralt i Mariehamn, har jag alltid nära till naturen och havet!

Lugnt livstempo

Det åländska livstempot är rätt så lugnt, vilket känns som en bra motvikt mot allt resande på helger och semesterdagar. För även om jag gillar att resa och få nya upplevelser, så avskyr jag att stressa och jag tycker om att ta det lugnt när jag väl är hemma. Det är trots allt viktigt för mig att ha ett hem, en fast punkt, som jag alltid kan återvända till och som jag kan inreda med grejjer jag samlat på mig under mina resor. 

På Åland är även avstånden korta och det är nära till allting. Jag kan t.ex. på 10 minuter ta mig med cykel hemifrån till jobbet, vilket gör att jag slipper all stress med trafiken!

Svenskspråkigt

Jag är finlandssvensk och tvåspråkig det vill säga, jag talar flytande både svenska och finska. Svenska är dock mitt modersmål och språket är en stor del av min identitet. För mig är det viktigt att få tala svenska. Eftersom Åland är svenskspråkigt så har jag här möjlighet att tala svenska på min arbetsplats och i vardagen.

Samhörighet

Jag känner också att det är viktigt för mig att bo på ett ställe där jag känner samhörighet med andra människor. Ett gemensamt språk är förstås något som skapar samhörighet, men det är också något med kulturen på Åland som jag gör att jag känner mig hemma här. Det är något med Åland som gör att jag känner att jag passar in här och trivs här (jag har t.ex. alltid varit svag för den åländska dialekten ;)). För även då jag som finlandssvensk är finländare och Åland hör till Finland, skiljer sig kulturerna från varandra. Ibland känner jag mig som en utlänning i mitt eget hemland när jag är på fastlandet. En viss samhörighet skapas också mellan människor i och med att det är ett ö-samhälle. Jag gillar hur folk hjälper varandra och håller ihop.

Det bästa av två världar

Ibland tänker jag att jag gärna skulle vilja flytta till Sverige igen (på grund av språket och kulturen), samtidigt som jag vill bo nära min familj och mina vänner i Finland. Att bo på Åland känns som en bra kompromiss! Jag upplever ofta att jag genom att bo på Åland får det bästa av två världar:Finland och Sverige. T.ex. ser jag både Finlands och Sveriges tv-kanaler och hör båda ländernas kanaler på radio. Jag har också nästan lika nära att åka över både till Finland och Sverige.

Inspirerande

Sist, men inte minst, så tycker jag att Åland är ett inspirerande ställe att bo på. Arbetslösheten på Åland är låg, vilket till stor del beror på att folk är så företagsamma och mångsysslare. Trots att Åland är litet finns det dessutom en massa olika sorters föreningar. Ålänningar är också bra på att arrangera olika evenemang i form av t.ex. loppisar och marknader. Småskaligheten gör det helt enkelt lättare för folk att förverkliga sina idéer jämfört med på ett större ställe. Åland har inspirerat mig att utveckla mitt intresse för fotografering och jag har till och med tillverkat egna vykort av mina foton. Jag har en dröm om att en dag själv bli företagare och öppna mitt eget hostell/café. Kanske just här, på Åland!

Åland har inspirerat mig att laga vykort av bilder jag tagit på Åland.

2 Replies to “Att bo på Åland – därför trivs jag här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *